Liseberg tar bort köföreträde för funktionsnedsatta

Över 6500 har skrivit på namninsamling

Uppdaterad 2022-04-21 | Publicerad 2022-04-14

Jacob, 13, älskar att vara på Liseberg - men ledningen tillåter nu inte personalen att släppa förbi honom.

Jacob, 13, älskar att åka karuseller och vara på Liseberg tillsammans med hela familjen.

Men till sommaren har Liseberg tagit bort möjligheten för personer med autism att gå förbi i kön, vilket gör att Jacob och hans familj inte kan gå dit längre.

– Det är som att gå tillbaka till stenåldern. Man brukar ju sträva framåt och vilja inkludera och se till att ingen hamnar utanför, men inte Liseberg, säger Jacobs mamma Emma Larsson, 35.

Dagarna på Liseberg brukar vara de bästa på hela sommaren för familjen Larsson.

– Vi slipper dramat och planering och har bara roligt, som vilken familj som helst, säger Emma Larsson, 35.

Nyckeln bakom succébesöken har varit att Liseberg, likt många andra nöjesfält, gjort det möjligt för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel autism att gå förbi i kön. För Emmas son Jacob, 13, har det varit avgörande för att dagen ska gå ihop.

– Han älskar att åka karuseller. Han har ganska lite energi, så när vi är där gäller det att vi åker så mycket som möjligt innan energibatteriet tar slut.

Nya regler gör det nu omöjligt för familjen att gå. De kommer inte längre att kunna gå förbi kön.

– Det kommer inte funka för vårt barn. Han har ingen tidsuppfattning, vilket gör att han får aggressionsutbrott. När han blir trött och utåtagerande låser han sig - och då är det bara att åka hem.

Liseberg: Har aldrig varit en policy

Det har aldrig funnits en policy att släppa förbi någon med funktionsnedsättning. Personalen har gjort det av välvilja – vilket man nu slutar med.

– Vi har aldrig haft det som policy utan det har mest växt fram till att ha blivit så, men vi har precis som andra nöjesparker haft problem med missbruk. Det vill säga att gäster utan funktionsnedsättning har använt sig av möjligheten. Det påverkar också övriga gästers upplevelse, säger Andreas Andersen, VD på Liseberg till GP.

Jacob, 13, med mamma Emma Larsson, 35 och pappa Mattias, 41.

Kösystemet från förra årets pandemi kommer ligga kvar, det vill säga en virtuell kö. Men trots att man slipper en fysisk kö kommer det inte fungera för Jacob menar Emma.

– Han klarar inte av att det blir oplanerat samtidigt som det blir för mycket intryck. När man inte har någon tidsuppfattning vet man ju inte hur långt någonting tar, så någonting som tar fem minuter känns som en evighet för honom.

”De tar ett steg tillbaka”

Familjen Larsson är inte de enda som känner så här. Över 6 500 personer har skrivit på en namninsamling som syftar till att att Liseberg ska slopa de nya kraven.

På Lisebergs Facebook-sida skriver de att de kommer föra vidare dialog med relevanta förbund och organisationer, och att deras intention inte var att utestänga någon grupp från att besöka parken.

– Det är som Liseberg tar ett steg tillbaka i utvecklingen, det känns som de inte förstår vad de innebär att ha ett barn med en osynlig diagnos.

Det är inte så många gånger per år som det bara rullar på för familjen Larsson. Emma känner sig väldigt ledsen att en av de få aktiviteter som hela familjen kunde se fram emot tillsammans har berövats från henne.

– Jag hoppas de förstår att det här var fruktansvärt dumt gjort, säger Emma Larsson.

Aftonbladet har sökt Liseberg.