I Le Pens ”hjärtland” är Macron den hatade

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-04-24

HENIN-BEAUMONT. Vid sidan av rådhuset hänger två valaffischer.

Den med en leende Marine Le Pen är helt orörd. Men av Emmanuel Macrons ögon återstår bara två svartvita hål.

Normalt brukar Le Pens bilder vara vandaliserade, men här i den högerextrema kandidatens ”hjärtland” är det tvärtom.

Följ ämnen
Nato

I dag avgörs Frankrikes och Europas öde för de närmaste fem åren. Låter väljarna Macron sitta kvar kommer mycket att förbli som vanligt.

Kommer Marine Le Pen till makten väntar en politisk jordbävning. Både för fransmännen och för övriga Europa. Le Pen vill i praktiken montera ned EU och avskaffa de flesta av sanktionerna mot Ryssland. Europas enade front riskerar att spricka totalt.

För Sverige kan det innebära problem att bli Nato-medlemmar. Alla stater måste godkänna en utvidgning och Le Pen vill dra sig ur delar av Natos samarbete.

Sällan har det i ett presidentval funnits två så vitt skilda visioner för framtiden.
Får invånarna i småstaden Henin-Beaumont bestämma är det Marine Le Pens framtidsvision som gäller. Här fick hon 51,3 procent i den första valomgången. Närmaste konkurrent var vänsterpopulisten Jean-Luc Melenchon som fick dryga 17 procent. Macron fick nöja sig med dryga 16 procent.

Det är denna valkrets hon representerar i parlamentet.

Hur kommer det sig att Le Pen har ett så starkt stöd i den här staden och överhuvudtaget i norra Frankrike?

Mäklaren Christophe Vaillant, 56, står och röker i solskenet utanför sin butik. Han ser inte Le Pen som en högerextremist.

– Det hon lyckats med är att fånga upp missnöjet som finns här efter att gruvor lagts ner och textilindustrin försvann till Kina, säger han. Hon har satt stopp för de invandrare som bara kommer hit för att leva på bidrag.

Christophe Vaillant, mäklare.

Ett skyltfönster för Le Pen

Han drar ett snabbt bloss på ciggen innan han fortsätter utläggningen.

– Mycket positivt har hänt i stan sedan Le Pens parti tog över borgmästarposten. Vi har en poliskår som är betydligt mer närvarande och vi har fått en ny, fin brandstation. Småföretagare har fått hjälp.

Mäklaren låter så positiv till Le Pen att jag bli lite förvånad när han säger att hon absolut inte får hans röst.

– Le Pen och Nationella fronten (han använder det gamla namnet på partiet som numera heter Nationell samling) har skickligt utnyttjat den här staden som ett skyltfönster för att visa att de klarar av att styra. De har haft god hjälp av att den gamle socialistiske borgmästaren hamnade i fängelse eftersom han var korrupt. Men Le Pens ekonomiska politik är helt orealistisk.

Han skakar missnöjt på huvudet och fimpar cigaretten.

– Macron är det enda vettiga alternativet. Han får min röst.

Han bjuder in oss till det luftiga kontoret där en vit katt sträcker ut sig på kopieringsapparaten. Mäklaren vill visa oss siffror på hur folk i staden har det. Han plockar fram en tunn pärm och stannar med fingret vid medelinkomsten, lite drygt 200 000 kronor.

– Det är lågt, säger han. Men huspriserna är också låga. Här kan du få en villa för 1-1,5 miljoner. Det gör att människor trots allt klarar sig även om det är tufft för många.

Mathilde Le Maire med sonen Eden, ett och ett halvt år. Hon vill ha en kvinnlig president.

Ostadiga ben

I en lekpark mittemot ett snabbköp står Mathilde Le Marie med 1 1/2-årige sonen Eden som stödjer sig mot barnvagnen. Han har tagit av sig jeansjackan och leker i sina gula byxor med matchande gula skor.

– Jag upplever att Le Pen lyssnar på oss vanliga medborgare, säger hon. Macron är en bankman som struntar i vanligt folk. Se hur han behandlade gula västarna när de protesterade mot hans skattehöjningar.

Hon tycker också att Macron ägnat alldeles för mycket tid åt kriget i Ukraina.

– Han verkar mer intresserad av det än av oss fransmän, klagar hon.
Hon tar sig själv som exempel på hur Le Pens parti griper in i medborgarnas liv på ett positivt sätt.

För något år sedan hade hon ekonomiska problem och kunde inte hitta en bostad. Borgmästaren tog emot henne personligen och lyssnade.

– Efter bara några veckor fick jag en bostad med låg hyra och nu klarar jag mig bra.

Hon försöker sätta på sonen jeansjackan men han protesterar och springer iväg på ostadiga ben.

– Den här staden har helt förändrats sedan Marine Le Pen och hennes parti tog över. Kyrkan har renoverats och för varje nytt barn som föds så planteras det ett träd i en park är intill som får barnets namn.

Ett bröllopsfölje ankommer till rådhuset i Henin-Beaument.

Stor skillnad med kvinnlig president

Mathilde tror att Le Pen kan lyckas med samma förvandling på riksplanet.

– Om hon blir president så kan vi leva på riktigt. Som det är nu överlever vi bara. Jag har många vänner som jobbar 45 timmar per vecka men när halva månaden gått är pengarna ändå slut. Allting har blivit så mycket dyrare och lönerna är löjligt låga.

Sonen gräver i hennes handväska men mamman låter honom hållas. Mathilde får något drömmande i blicken när hon säger att hon tror att Marine Le Pen har en god chans att vinna i dag.

– Det skulle bli stor skillnad med en kvinna vid rodret. Äntligen skulle vi ha en chans att få se verkliga förändringar.

Valet gör inga jätteavtryck i stadsbilden. Nationell samlings kontor är stängt eftersom det är lördag. Valaffischer får bara sättas upp utanför vallokalerna och de sista dagarna får inga kampanjaktiviteter genomföras.

Framför det nyrenoverade pampiga rådhuset står en grön Citroen av veteranmodell, dekorerad med vita blomsterband. Ur bilen kliver bruden och hennes blivande man. På andra sidan står finklädda vänner och familj och applåderar.

Livet rullar på som vanligt. Presidentval eller inte.

Paret Miguelle, 39, och Olivier Marchiset, 40, var så upptagna när den första valomgången avgjordes att de inte röstade alls. De bor på en pråm och livnär sig på att transportera varor till Holland och Belgien.

Miguelle och Olivier Marchiset vid rådhuset i Henin-Beaumont.

Dags att prova

Den här gången tänker de gå till vallokalen och rösta på Marine Le Pen.

– Först hade jag tänkt rösta blankt med då hade jag hjälpt Macron till fem nya år vid makten och det vill jag verkligen inte, säger Miguelle. Vi behöver en förändring. Som småföretagare möts vi av ständigt nya pålagor. Om man jobbar och sliter borde man åtminstone ha råd med mat och ett hyggligt boende. Så är det inte i dag.

Ingen av dem är någon "die hard" Le Pen-anhängare men tycker att det är dags att hon får chansen.

– Varför inte, säger Olivier och slår frågande ut med händerna.

– Jag tror inte det blir några revolutionerande förbättringar. Men om vi inte provar får vi aldrig veta.

Han ger uttryck för en ny attityd som jag mött på andra platser i Frankrike under valrörelsen. Den rädsla som fanns för högerextrema Marine Le Pen för fem år sedan är nästan helt borta. Hon ses i dag av många som en politiker vilken som helst.

Där många tidigare sa "vem som helst utom Le Pen" är det nu lika vanligt att höra "vem som helst utom Macron".

När jag var i Henin-Beaumont inför valet 2017 skämdes folk för att säga att de röstade för Le Pen. Den här gången är det ingen som hymlar med det.

Men det finns också de som inte är rädda att visa att de inte gillar Le Pen.

19-åriga kommunisten Evan Bourgouis på väg till en demonstration.

Kommunistflagga

Evan Bourgoise, 19, marscherar huvudgatan fram med raska steg med en kommunistpartiflagga som han viftar provokativt med. Han ska ta tåget in till Lille för att vara med på en protest mot facismen. Klädd i mörk kostym med röd slips och en röd näsduk som sticker upp ur kavajfickan. Garnerat med vita gympadojor.

– Folk här röstar på Le Pen inte för att de är rasister utan för att de känner sig svikna av socialisternas och de konservativas politiker som har misskött sig i många år. När de sociala orättvisorna slår igenom vänder sig folk till extremhögern.

Själv tänker han rösta på Macron av ett enda skäl. För att förhindra att Marine Le Pen blir president.

– Jag vet bättre än de flesta hur det kan bli om Le Pen styr. På kommunfullmäktigemötena låter borgmästaren aldrig de som har kritiska synpunkter komma till tals, särskilt inte om de är vänster. Le Pens parti förtrycker folk.

 En fransk gruvarbetares grav med bild på kyrkogården i utkanten av staden.

Innan har går iväg mot tågstationen med sin flagga och en nygräddad pizza under armen ger han ytterligare en känga åt Le Pens lokala styre.

– Här inne i centrum ser det finare ut men utanför möts du av områden med sönderslagna bilar och människor som inte vågar gå ut på kvällarna.

En bit utanför centrum tornar ett antal stora, svarta slagghögar mot himlen. Ett minne från 80-talet då stadens kolgruvor fortfarande var igång. Norra Frankrike påminner lite om det så kallade rostbältet i USA där Donald Trump under radarn lyckades samla missnöjda väljare.

 Dominique med barnbarnet Meline, 8 år tar hand om några franska soldaters gravar i utkanten av staden.

En ny Merkel

På en kyrkogård i närheten får vi en ny påminnelse om stadens arv. På en av gravarna står ett i sten ingraverat foto av en gruvarbetare med sotigt ansikte och pannlampan på hjälmen tänd.

Pensionären Dominique brukar besöka kyrkogården med sitt barnbarn för att hedra både gruvarbetarna och ett antal stupade franska soldater från andra världskriget som ligger begravda här. Bredvid gravarna fladdrar den franska trikoloren i eftermiddagsbrisen.

– De ska inte ha stupat förgäves, säger hon. Många här har förlorat sin identitet. Vi måste tillbaka till de traditionella franska värderingarna. Le Pen har starkt stöd därför att det är så mycket problem, alldeles för många invandrare. Så mycket som inte fungerar.

Hon säger att hon lägger sin röst på Le Pen inte för sin egen del utan för sina fem barnbarn. Plus att hon gärna vill se att landet får sin första kvinnliga president.

Hon tar åttaåriga Meline ömt i handen.

– Vi behöver en stark kvinna. Precis som Angela Merkel tror jag Marine Le Pen kan göra ett bra och viktigt jobb för Frankrike.

Le Pen-väljaren Amori Fontaine framför valafficher av kandidaterna.

Tillbaka inne i centrum möter vi Amori Fontaine som går förbi valaffischen där Macron fått sina ögon utstuckna. Han verkar inte notera det. Han har bråttom till en buss men stannar ändå för att prata lite.

– Jag röstar på Le Pen, medger han utan tvekan. Hon har en politik som vi ännu inte har prövat. Det är dags att göra det. För allas vår framtid är det viktigt med en förändring.

Vad tror du om hennes chanser att vinna?

– Jag hoppas hon gör det. Hon har ett image-problem och ett namn som är tungt att axla. Jag hoppas att folk bortser från det och ser till hennes program, och inte hennes efternamn.

Strax efter klockan åtta söndag kväll vet vi sannolikt om väljarna följer hans råd eller om det blir förhandsfavoriten Macron som tar hem segern.

Om hatet mot Macron är mindre än rädslan för Le Pen.

Om opinionsmätningarna får rätt eller om det blir en ny överraskning i stil med brexit eller Trumps valseger 2016.

ANNONS