Flygbolaget kan byta namn efter krascherna

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2014-07-28

Först planet som mystiskt försvann, sedan det som sköts ned.

Efter två tragedier på kort tid försöker flygbolaget Malaysia Airlines rädda sitt varumärke – de kan byta namn.

Efter flight MH370:s mystiska försvinnande i mars försvann också bokningarna. Värdet på företagets aktier rasade med 20 procent. Det kommer att kännas ekonomiskt, rapporterar tidskriften Aviation Weekly.

Efter att MH17 kraschade i östra Ukraina den 17 juli, sannolikt nedskjuten av en missil, erbjöd Malaysia Airlines full återbetalning till passagerare som bokat resor men inte längre vill flyga med bolaget.

Totalt dog 537 människor på de två flygningarna.

Kan byta namn

Nu försöker det statligt ägda flygbolaget, som dagligen transporterar 50 000 flygresenärer, rädda sitt varumärke, enligt The Sunday Telegraph.

Efter katastroferna har den malaysiska staten, som äger 69 procent av bolaget, påbörjat en strategisk översyn där de överväger att byta ut sina rutter och att öka outsourcingen för att få bättre lönsamheten.

En annan plan är att byta namn och bygga upp bolagets profil på nytt.

– Vår huvudägare, den malaysiska regeringen, har redan startat en process för att bedöma den framtida utformningen av vår verksamhet och den processen kommer nu att påskyndas till följd av MH17, säger flygbolagets kommersiella direktör Hugh Dunleavy till The Sunday Telegraph.

Ett nytt namn och en ny profil kan vara klart till hösten.

Döper om oturssträckor

Precis som bolaget bytte namn på flygsträckan Kuala Lumpur-Peking från MH370 till MH618 kommer MH17 att bytas till MH19.

Det gör de "av respekt för besättningen och passagerarna" på de nämnda flygsträckorna.

Följ ämnen i artikeln