Så hånar ryska medier svenska försvaret

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-10-20

I Ryssland hånas och ifrågasätts nu den svenska militäroperationen.

Tidningen Nezavivimaya Gazeta skriver att det är ett sätt för svenska försvaret att få högre anslag.

– Ryssland har erbjudit Sverige all tänkbar hjälp i deras fruktlösa letande, säger en källa till nyhetsbyrån RIA Novosti.

Medan Sverige riktar alla misstankar om kränkningar av svenskt vatten österut, svarade flera ryska medier på måndagen.

Tidningen Komsomolskaja Pravda menade att "svenskarna piskar upp en antirysk hysteri mot bakgrund av uppgifterna om en ubåt i skärgården".

Samtidigt beskyllde tidningen Nezavivimaya Gazeta svenska marinen för att försöka lura till sig ökade försvarsanslag.

Skyller på Holland

Nyhetsbyrån RIA Novosti citerade under måndagen en källa inom det ryska försvarsministeriet som lade skulden på Holland.

 "En oidentifierad ubåt som just nu eftersöks av Sverige på landets territorialvatten kan tillhöra den holländska marinen, säger källan.

 "För att minska det spända läget i Östersjön och spara de svenska skattebetalarnas pengar, så rekommenderar vi att man söker efter förklaringar hos den holländska marinen. Förra veckan fullgjorde den holländska dieseldrivna ubåten Bruinvis praktiska uppgifter i Stockholms omedelbara närhet," säger källan till tidningen.

Samma person hävdar att ryska myndigheter har erbjudit Sverige all tänkbar hjälp i ”det fruktlösa sökandet”.

Holland slår i sin tur i från sig av anklagelserna och menar att den ryska källan måste vara felinformerad.

– Vi skulle direkt säga till svenska myndigheter om det var vår ubåt som låg har rört sig i svenska farvatten, säger Frank Schipper vid den holländska ambassaden i Stockholm.

100 procent säker

Som redan är känt ingick Holland i en militärövning tillsammans med bland annat Sverige i förra veckan, men den holländska marinens farkoster ska sedan dess ha lämnat svenskt vatten.

– Vi deltog i en övning med Sverige, men vi har inte dröjt oss kvar i svenska farvatten efter det, säger Frank Schipper.

Han kan inte säga exakt när den holländska ubåten ska ha lämnat svenskt territorium men säger:

– Den aktuella ubåten är nu i Tallin, jag kan med 100 procent säkerhet säga att det inte är den som orsakat eftersökningarna.