Familjen åt vegankost – barnet omhändertogs av socialtjänst

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-03-07

En 1,5-åring omhändertogs av socialtjänsten i Nacka efter misstänkt näringsbrist, skriver Nacka Värmdö Posten.

Den utlösande orsaken ska enligt tidningen ha varit familjens veganska kosthållning.

Det var en morgon i februari som polis och socialtjänst plingade på dörren hos familjen i Nacka. Sedan dess har föräldrarna inte träffat sitt yngsta barn, som omhändertogs på grund av misstänkt näringsbrist.

– Det enda vi vet är att barnet äter lite och att det är i en familj, säger föräldrarna till Nacka Värmdö Posten, som först skrev om ärendet.

Rummet på bilden har ingenting med ärendet att göra.

Läkare anmälde

Det visade sig att en barnläkare som haft kontakt med familjen under hösten gjort en orosanmälan till socialtjänsten redan i december. Enligt läkaren befann sig barnet i ett svälttillstånd, som skulle kunna få konsekvenser för barnets psykiska och fysiska utveckling. Läkaren tyckte inte att föräldrarna tog barnets näringsbrist på allvar.

– Vi har gjort allt de har sagt till oss att vi ska göra för att få upp vikten, säger pappan till NVP.

Vegansk kost

Till saken hör att familjen äter vegansk kost. Barnen får emellertid även fisk för att få i sig vissa näringsämnen som är svåra att tillgodogöra sig annars.

Det 19 månader gamla barnet har dock haft svårt att äta sedan sex månaders ålder, och familjen har därför varit i kontakt med vården vid flera tillfällen. Bland annat gjordes en utredning av barn- och ungdomspsykiatrin, som inte kunde hitta någon neuropsykiatrisk orsak till barnets matvägran.

Den svaga viktutvecklingen fortsatte under hösten och vintern och i januari bestämdes att barnet skulle börja matas med sond, för att undvika näringsbrist.

Ville inte ge mjölkersättning

Föräldrarna blev till att börja med lovade att en vegansk ersättning, baserad på soja, skulle matas in via barnets sond. Men istället fick de en mjölkbaserad ersättning, enligt pappan med förklaringen att den sojabaserade inte var anpassad för så små barn.

Föräldrarna ska då ha gett beskedet att de skulle återkomma samma dag om huruvida de gick med på att ge den mjölkbaserade ersättningen eller inte.

– Vi ville kolla med leverantören. På innehållsförteckningen stod att den sojabaserade kunde ges till barn med försiktighet, men när vi förstod att vi inte hade något val gick vi med på den mjölkbaserade, säger pappan till NVP.

Men det visade sig vara för sent. Samma dag stod nämligen socialtjänsten och polisen utanför dörren.

– Vårt barn är nu omhändertaget för att någon annan ska göra det vi ändå hade gått med på att göra, säger pappan till NVP.

Pappan: ”Följt alla rekommendationer”

Enligt pappan upptäckte de att barnet hade svårt att äta mat vid sex månaders ålder. De kontaktade BUP som inte hittade något fel. 

Därefter har de varit i kontakt med en rad olika läkare och dietister som gett olika råd. Barnet har bland annat undersökts för glutentolerens. När en läkare påstod att barnet led av svält delade föräldrarna inte uppfattningen.

– Vi var inte överens om det. Vårt barn gjorde allt det normala barn gör – men var bara inte pigg på att äta mat. Vi ansåg att vårt barn var underviktig men inte att barnet svalt.

Därefter påstod ännu en läkare att deras barn led av svält.

– Vårt barn hade problem att gå upp i vikt för att barnet åt för lite mat, det har inte varit en fråga om vår kosthållning under den här tiden.

Efter en överenskommelse i januari, när barnet inte ökade i vikt, så skulle det sättas in sond med den sojabaserade ersättningen. Men när det väl var dags vägrade läkaren att skriva ut den ersättningen – för att den inte var anpassad till barn. Dagen efter gick föräldrarna med på mjölkersättning. Men då var det försent, polisen och socialsekreteraren omhändertog barnet.

– För att en läkare säger att barnet svälter. Vi har följt att rekommendationer vi fått, vi har haft fyra olika dietister. Det enda vi inte varit överens om är att barnet inte svälter, de menar att vi inte följt råden, att vi inte insett vilken fara det innebär för vår son, men vi är fullt medvetna om att han är underviktig, det är ett problem för oss och det har varit tufft för oss under det här året. men vi har ansett att han kan gå upp på naturlig väg, det är ändå ett jobbigt att ingrepp att sätta sond – men vi nådde ett vägskäl. Och då ändrade de sig. 

Har överklagat

Föräldrarna har har överklagat omhändertagandet till förvaltningsrätten, som gjort bedömningen att socialen i Nacka har gjort rätt. Föräldrarna har överklagat beslutet till kammarrätten.

De vet inte när de får träffa sitt barn igen.

Socialtjänsten i Nacka vill inte uttala sig i enskilda fall, men Åse Linnerbäck, jurist som arbetar med socialtjänstärenden i kommunen, hänvisar till lagen om vård av unga, LVU.

– Grundidén vid LVU är att man ska jobba för att barnet ska få komma hem, men socialtjänsten måste alltid gå in och bedöma att barnet inte kommer till skada vid en återförening, säger hon till NVP.