Tidningens miss: Madam President på förstasidan

Publicerad 2016-11-10

Fick återkalla specialtidningar i panik

NEW YORK. Nästan alla experter räknade med att Hillary Clinton skulle vinna valet i USA.

Det trodde Newsweek-redaktörerna också. De skickade ut 125 000 tidningar – med Madam President på omslaget.

Det amerikanska presidentvalet blev historiskt. Men inte på det sätt som de flesta förutsåg.

Hillary Clinton lyckades inte krossa det ”högsta och hårdaste” glastaket och bli landets första kvinnliga president. I stället blev det den första gången som en person utan någon politisk erfarenhet vann striden om Vita huset.

Skickade ut fel

Såväl politiska analytiker som en mängd opinionsundersökningar missade det stora stödet för Donald Trump. Därför är det kanske inte så konstigt att tidningen Newsweek gjorde samma miss – men pinsamt blev det i alla fall.

Redaktionen hade knåpat ihop två specialnummer i samband med valdagen. Ett av dem hade Donald Trump på framsidan. Det andra pryddes av en bild på Hillary Clinton.

Eftersom prognoserna lutade starkt mot en Clinton-seger beslutade Topix Media, företaget som gjort valtidningarna åt Newsweek, att skicka ut 125 000 exemplar med Madam President på omslaget.

17 tidningar såldes

När det stod klart att USA:s nästa president heter Donald Trump fick tidningarna återkallas i panik.

– Precis som alla andra hade vi fel. Alla återförsäljare har nu uppmanats att skicka tillbaka alla tidningar eftersom de måste ha utrymme för Trump-tidningarna, säger Tony Romando, vd på Topix Media, till NY Post.

Endast 17 tidningar där Hillary Clinton tillskrevs segern hann säljas, enligt Romando.

 PLUS:  USA – efter valet