”Jag vill inte bli styrd av korrupta politiker”

Publicerad 2016-04-08

REYKJAVIK, ISLAND. Ny statsminister har tillträtt och nyval ska hållas i höst.

Ändå står Tomas Freyr Thorgeirsson framför parlamentet och slår ilsket på baksidan av en stekpanna.

– Jag vill inte bli styrd av korrupta politiker, säger han. Jag vill ha nyval nu.

För fjärde dagen i rad är torget framför Alltingets mörka stenbyggnad fylld av människor som för mest möjliga oväsen. Några har för dagen klippt ut röda kort som de håller upp i luften som ett tecken på att det är dags för regeringen att avgå.

”Nyval i höst är för sent”

Många människor nöjer sig uppenbarligen inte med att landet fått en ny statsminister, eftersom de fortfarande är samma två partier som regerar. Många misstänker att den avgående statsministern bara avgått formellt och att han tänker försöka fortsätta styra bakom kulisserna. Han kvarstår nämligen som ledare för Framstegspartiet.

Inte ens det faktum att regeringen lovat nyval i höst har fått islänningarna att lägga ner sin "kastrullrevolution". Inget exakt datum är satt och dessutom har regeringen förklarat att när valet blir av beror på hur snäll oppositionen tänker vara.

– Vi kan inte ha politiker vid makten som gömmer undan pengar i skatteparadis, vrålar Tomas Freyr över oväsendet. Ett nyval i höst är alldeles för sent.

Argare än någonsin förr

Samtidigt är känslan att det är lite färre människor på torget i dag än i går. Kanske är det trots allt en del islänningar som nöjer sig med löftet om nyval.

Hur länge kan protesterna hålla på?

– Jag hoppas vi orkar fortsätta protestera tills politikerna lyssnar och avgår.

För första gången patrullerar uniformerad polis bland demonstranterna. Troligen ett sätt att försöka få stopp på kastande av ägg och fiskhuvuden mot parlamentsbyggnadens fasad.

Statsvetaren Gunnar Holmstein Asraelsson upplevde de folkliga protesterna under bankkrisen 2008-09. Hans bedömning är att isländarna är argare den här gången.

– Många tror också att det kommer avslöjande om flera toppar i det isländska samhället som gömt undan pengar. Det skulle i så fall underblåsa vreden ännu mer.

Snabb mobilisering

Island är ett av de länder i världen där internet används av flest medborgare. Via sociala medier som Faceboook och Twitter går det snabbt att mobilisera till nya demonstrationer.

En avgörande faktor för fortsättningen kan bli hur många människor som kommer ut och demonstrerar i helgen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln