Amerikansk jagare utmanar vid Kinas fejk-ö

Publicerad 2015-10-27

Nu utmanar en amerikansk jagare ett territorialvatten Kina påstår sig ha.

Det blev den första av en rad liknande operationer.

– Du behöver inte rådgöra med någon nation när du agerar enligt navigationsfriheten på internationell vatten, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson John Kirby.

Spratlyöarna i Sydkinesiska havet består av mer än 750 mindre öar, rev och atoller. Skärgården är föremål för en stor mängd dispyter mellan de länder som ligger kring eller i närheten.

Kina har annekterat vissa av öarna och Taiwan, Vietnam hävdar att hela övärlden tillhör dem. Malaysia, Filippinerna och Brunei menar att vissa av öarna tillhör det egna landet. Stormakten Kina började 2012 att skapa en ö på ett befintligt rev för att stärka sin position i området.

USA utmanar nu Kinas anspråk. De menar att öskapande inte är ett sätt att ge ett land herravälde över ett område och de vill också värna navigationsfriheten*.

Därför skickade man tidigt i morse den med kryssningsmissiler bestyckade jagaren USS Lassen till den konstgjorda ön för att navigera närmare än de 12 nautiska mil, 22 kilometer, som utgör det territorialvatten som Kina hävdar.

Fler utmaningar kommer

Uppgifterna återges i flera amerikanska och internationella medier. Enligt uppgifterna ska fartyget agera tillsammans med ett eller två amerikanska spaningsflygplan som tidigare opererat i Sydkinesiska havet.

Den amerikanska utmaningen blir den första av flera.

– Det här är något som kommer bli vanligt förekommande, inte bara en engångshändelse. Det är inget som är unikt för Kina, säger en amerikansk säkerhetskälla som citeras av Huffington Post.

Personen menar att liknande aktioner också kommer att genomföras mot Vietnam och Filippinerna.

Tillåter inte kränkningar

Bakgrunden till USA:s agerande är att man vill försäkra sig om en fortsatt stabil världsekonomi.

– Månmiljardbelopp av handel navigeras genom den här regionen i världen. Att försäkra sig om ett fritt handelsflöde är livsviktigt för den globala ekonomin, säger Vita husets talesperson Josh Earnest till Huffington Post.

Kina har uttryckt irritation över USA:s hållning i frågan och i september uttryckte man från Peking att man inte kommer att tillåta något land att kränka det kinesiska territorialvattnet eller luftrummet vid Spratlyöarna.

Enligt internationell lag ger artificiella öar inte ett land rätt till de omkringliggande vattnet, 12 nautiska mil ut från land.

Det var tidigt på tisdagmorgonen inte känt hur Kina svarat på USS Lassens närmande.

’Kina gjorde inget fel’

I augusti genomförde Kina en liknande operation utanför Alaska, då man seglade innanför USA:s territorialvattengräns med fem fartyg från sin flotta. Vissa såg det som en utmaning mot USA för att förekomma de amerikanska operationerna i Sydkinesiska havet.

Amerikanska militärer spelar dock ner den kinesiska manövern eftersom den följde internationell lag på så sätt att fartygen inte kunde ha tagit en annan väg för att nå sin destination. Operationen med den amerikanska jagaren är annorlunda, förklarar amerikanska militärkällor för New York Times, eftersom USS Lassen inte av nödvändighet behöver navigera nära den konstgjorda ön.

*Navigationsfriheten är sedan 1982 inskriven i FN:s havsrättskonvetion och slår fast att fartyg som seglar under nationsflagga inte ska störas av andra länder på internationellt vatten. USA har skrivit på konventionen men inte bekräftat att de kommer lyda den.