Ipred-lagen är i gång

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Ljudboksförlag har redan begärt ut namn på uppladdare

Jan Guillou, Åsa Larsson och Jens Lapidus. Foto: Scanpix

Fem ljudboksförlag går i gemensam attack mot en uppladdare.

Nu vill de ha ut namnet bakom en person de tror spridit ljudböcker av 15 kända författare.

Det är förlagen Earbooks, Storyside, Piratförlaget, Bonnier Audio och Norstedts som gemensamt lämnat in ansökan till Solna tingsrätt i dag – samma dag som Ipred-lagen träder i kraft.

Förlagen vill ha ut identiteten på en person bakom ett IP-nummer varifrån en väldigt stor mängd ljudbokstitlar spridits.

2 000-3 000 ljudboksfiler

– Det verkar vara någon som i stor skala sprider ljudböcker, säger Svenska Förläggareföreningens ordförande Kjell Bohlund till aftonbladet.se.

– Den illegala spridningen av ljudböcker genom fildelning har växt mycket snabbt det senaste året. Vi vet inte hur mycket det kostat förlagen, men ljudbokshandeln har stagnerat sedan 2006.

Enligt Bohlund handlar det om mellan 2 000-3 000 ljudboksfiler som den misstänkta uppladdaren ska ha spridit.

Filerna fanns enligt anmälan på en ftp-server och var tillgängliga i natt, skriver svd.se. Enligt det bevismaterial som lämnats in till Solna tingsrätt ska Förläggareföreningen med hjälp av Antipiratbyrån ha kontrollerat filerna mellan klockan 03.27 och 05.44 i natt.

Fildelning växer snabbt

Förlagens ansökan till tingsrätten sker tillsammans med de 15 författare, vars böcker laddats upp för nedladdning från nätet. Författarna är bland andra Åsa Larsson, Leif GW Persson och Jens Lapidus, Jan Guillou och Kajsa Ingemarsson, Håkan Nesser och Henning Mankell.

– Det är författaren som är den drabbade här och det är på uppdrag av dem som vi lämnat in denna ansökan, säger Bohlund.

– I stort sett alla ljudböcker som de svenska förlagen ger ut sprids illegalt på nätet. Det drabbar författare, förlag och internetbokhandlare ekonomiskt och risken finns att detta på sikt kommer att leda till att utgivningen minskar. Det är för att motverka sådana intrång i upphovsrätten som riksdagen i februari med stor majoritet beslutade införa IPRED-lagen.

Vill sprida kultur

Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge säger till TT om det snabba agerandet från upphovsrättshavarnas organisationer:

– Det är inte överraskande, de har sagt tidigare att det skulle hänga på låset. Men vi anser att det är polisen och inte privata organisationer som ska hantera lagen. Och det här är inte ett brott överhuvudtaget, kultur är något som vi gärna vill sprida.

– Politikerna ser inte att internet är en revolution i klass med tryckpressen eller till och med skriftspråket, säger Falkvinge.

Följ ämnen i artikeln