Spelbolag inleder granskning efter läckor från Svenska Akademien

Uppdaterad 2018-04-11 | Publicerad 2018-04-09

Kulturprofilen ska ha avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg.

Nu har minst ett spelbolag inlett en internundersökning efter misstankarna om läckor från Svenska Akademien.

– Vårt team som bevakar matchfixning kommer att titta på rörelserna i oddsen och undersöka om det finns något suspekt, säger Alexander Westrell, kommunikationschef på Kindred som äger Unibet.

Svenska Akademiens juristutredning slår fast att Kulturprofilen, som är närstående till ledamoten Katarina Frostenson, läckt uppgifter om sju Nobelpristagare i förväg.

Nu har minst ett av de stora spelbolagen inlett en undersökning om misstänkt fusk i samband med spel på Nobelpristagarna i litteratur.

– Jag har bett vårt team som bevakar matchfixning och sportintegritet att titta närmare på detta, säger Alexander Westrell på Kindred.

Sara Danius tillkännager Nobelpriset i litteratur.

Finns misstankar i Akademien

Företaget kommer nu att granska tidigare års spel i efterhand.

– De kommer att titta på rörelserna i oddsen och undersöka om det finns något suspekt utifrån vad vi nu vet. Det här är mot bakgrund av vad som framkommit under dagen, att den här så kallade Kulturprofilen påstås ha läckt information i förtid om litteraturpriset, säger Alexander Westrell.

DN har läst delar av Akademiens utredning men publicerade på måndagen inte några uppgifter om att det skulle finnas uppgifter om att Kulturprofilen berikat sig på spelsajter med hjälp av insiderinformation.

Aftonbladets källor med insyn uppger dock att misstankar om att Kulturprofilen vunnit pengar genom att satsa på kommande nobelpristagare har varit en bärande del av kritiken mot mannen inom Akademien.

Avvikande spelmönster i Frankrike

Enligt DN:s uppgifter ska Kulturprofilen vid sju tillfällen sedan 1996 i förväg ha känt till och avslöjat namnen på Nobelpristagaren i litteratur i förväg. Tidningen uppger vidare att det finns ”sju trovärdiga och sinsemellan oberoende vittnesmål” om att Kulturprofilen ska ha spridit sekretessbelagda uppgifter.

Enligt DN gäller det följande Nobelpristagare:

Wislawa Szymborska, 1996.

Elfriede Jelinek, 2004.

Harold Pinter, 2005.

Jean-Marie Gustave Le Clézio, 2008.

Patrick Modiano, 2014.

Svetlana Aleksijevitj, 2015

Bob Dylan, 2016.

När Jean Marie Gustave Le Clézio fick Nobelpriset 2008 fanns misstankar om en läcka i Svenska Akademien, eftersom oddsen plötsligt gick ned från 15 till 1 för just den fransk-mauritiske författaren inför tillkännagivandet.

Aggressiva motangrepp

Då registrerade spelbolaget Ladbrokes avvikande spelmönster från Frankrike och stoppade spelet helt.

Också kring utnämningen av fransmannen Patrick Modiano fanns misstankar om en läcka – vilket nådde den dåvarande ständige sekreteraren Peter Englund, som nu hoppat av Akademien.

– Det var en artikel i fransk press – som jag minns det i tidningen Le Monde – som tydligt pekade i riktning mot herr Kulturprofilen. Jag hade ett samtal med honom men han förnekade allt. Och jag talade med hans hustru som reagerade som hon brukar reagera när någon form av skugga skulle kunna falla över Kulturprofilen. Hon gick till mycket aggressiva motangrepp och då släppte jag frågan, har Peter Englund tidigare sagt till DN.