Trumps märkliga utspel: ”Vill inte ha Einstein som pilot”

Presidenten om kraschade Boeing-planet

Publicerad 2019-03-13

Såväl EU som flygbolag över hela världen har stoppat flygningar med Boeing 737 Max 8.

I USA är modellen fortfarande tillåten – och presidenten menar att problemet är ett för tekniskt krävande plan.

”Jag vill inte att Albert Einstein ska flyga mitt plan”, twittrar Donald Trump.

Efter att flygplan av modellen Boeing 737 Max 8 kraschat två gånger på kort tid har luftfartsmyndigheter och flygbolag världen över dragit öronen åt sig.

I EU har EASA stoppat alla flygningar av modellen, precis som man gjort bland annat i Australien, Singapore och Norge.

Även i Boeings hemland USA är söndagens krasch i Etiopien, där 157 personer miste livet, ett omdiskuterat ämne.

Fortsatt tillåtet i USA

Flygplanstillverkarens aktiekurs har dalat, men luftfartsmyndigheten FAA tillåter fortsatt flyg med planen.

Nu har USA:s president Donald Trump kommenterat nyhetsrapporteringen – med en annorlunda infallsvinkel.

Donald Trump om Boeing-planet om kraschade.

”Måste vara dataingenjör”

”Flygplan har blivit alldeles för komplicerade att flyga. Piloter behövs inte längre, snarare dataingenjörer från MIT. Jag ser det hela tiden kring många olika produkter. Man försöker alltid ta ett onödigt steg längre, när äldre och enklare metoder ofta är bättre”, twittrar presidenten.

Han fortsätter:

”Ögonblicksbeslut är nödvändiga, och komplexitet skapar risker. Allt detta till högre kostnader men med väldigt få vinster. Jag vet inte hur ni tänker, men jag vill inte att Albert Einstein ska flyga mitt plan. Jag vill ha fantastiska yrkesprofessionella som tillåts att enkelt och snabbt ta kontroll över planet!”

President Trump ska under tisdagen ha pratat med Boeings vd Dennis Muilenburg för att diskutera modellens säkerhet, enligt Reuters. Där rapporteras också att Trump har djupa band med flygplansföretaget sedan tidigare.

Den mångårige Boeing-chefen Patrick Shanahan är tillförordnad försvarsminister i Trumps regering och Trumps tidiagre FN-ambassadör Nikki Haley har nyligen valts in i Boeings styrelse. Trump uppges också ha utövat påtryckningar på sina allierade att upphandla Boeingprodukter, enligt Reuters.

Piloter har klagat

Enligt uppgifter ska ett par piloter i säkerhetsrapporter redogjort för problem med modellen. När autopiloten slagits igång har planet plötsligt störtdykt för att kunna rätas upp först när man återfått manuell kontroll.

”Gällande bekymren med Max 8:s störtdykning tyckte vi båda (flygkaptenen och andrepiloten, reds anm) att det vore passande att uppmärksamma er om detta”, skriver flygkaptenen i en av rapporterna enligt TT.

En Norwegian Air Shuttle 737 Max 8 Lyfter från Helsingfors.