Aftonbladets granskning avslöjar: 131 döda – över 520 skottskadade

Publicerad 2018-01-24

131 människor skjutna till döds.

Över 520 skottskadade.

Nästan 1 500 skjutningar.

Det avslöjar Aftonbladets kartläggning av gängkrigen i Sveriges tre största städer de sju senaste åren.

– Det är hemska siffror. Jag hade inte trott på den här extrema utvecklingen, om någon hade sagt det här till mig för tio år sen, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie på polisen region Stockholm.

Gunnar Appelgren är ansvarig för polisens gängsatsning i Stockholm.

– Det här är hemska siffror och i all statistik måste man också komma ihåg att bakom de här siffrorna så är det människor som råkar illa ut, säger han.

Aftonbladets har gått igenom samtliga dödsskjutningar i Malmö, Göteborg och Stockholm sedan 2011. Enbart de som skett i gängmiljöer är inräknade, inte knivmord, sprängningar eller andra mord i kriminella miljöer.

Resultatet är häpnadsväckande:

  1. 131 döda.
  2. Över 520 skottskadade.

Fler än 1 500 skottlossningar. Bara i Malmö, Göteborg och Stockholm. Städer som Uppsala, Södertälje och Helsingborg där det skjutits mycket de senaste åren är inte inräknade.

Vapnen de använder är ofta från Balkan. Sverige är Balkans största vapenmarknad, säger bosniske åklagaren Goran Glamocanin.

En som vet allt om människorna bakom statistiken är Eva. Hennes son Oliver, 20, sköts ihjäl 1 februari för ett år sedan. Han levde i en kriminell värld och hans mamma Eva har under åren gjort allt vad som stått i hennes makt för att få honom att byta liv.

– Att kalla det skjutningar är att förringa. Det gör det lite enklare. Men bakom varenda en står anhöriga och vänner. Det är mord, det är vad det är.

– När jag hör om en skjutning, som den i Rinkeby på någon pizzeria så får jag direkt panik i kroppen och tänker på den mamman. Hur kraftlös man är, säger Eva.

”Extrem utveckling”

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren har arbetat över 30 år på polisen, nästan hela tiden uteslutande mot grov kriminalitet.

Om någon hade sagt för tio år sedan till dig att det skulle vara så många som är ihjälskjutna, vad hade du sagt då?

– Jag hade nog inte trott på den extrema utvecklingen som har varit. Sedan finns det ju forskare som säger att hade vi lyft blicken bättre och tittat på erfarenheter som sker ute i övriga Europa och USA så hade vi kunnat se att den här tendensen kommer nog också till oss. Att det bildas gatugäng och nätverk ute i våra förorter och att man börjar skjuta på varandra på det här sättet, säger Gunnar Appelgren.

En av anledningarna till skjutningarna, hävdar Gunnar Appelgren, är att vi har en ny generation av unga kriminella män som är extremt lättkränkta och som använder extremt våld.

Vi har också stor tillgång till vapen från forna Balkan, säger han.


Minidokumentären. PÅ LIV OCH DÖD – DEL 1

Tipsa
reportrarna