Intern oro inom C efter valfiaskot: ”Worst-case scenario på alla plan”

Mejlet från Annie: Finns anledning till självrannsakan

Publicerad 2022-09-13

Centerpartiet går mot ett katastrofval, och nu skakas partiet av inre turbulens och en djup splittring kring hållningen till SD.

Samtidigt reses avgångskrav på nyckelpersoner.

– Valresultatet är worst-case scenario på alla plan, säger en källa.

Centerpartiet ser ut att bli det parti som tappat flest väljare när valresultatet allt mer börjar utkristalliseras.

Enligt den preliminära rösträkningen får partiet 6,7 procent av rösterna – ett tapp på 1,9 procentenheter jämfört med förra riksdagsvalet då C fick 8,6 procent av rösterna.

Partiet har tappat väljare både till vänster- och högerblocket och det låga valresultatet kommenterades redan på valnatten av partiledaren själv.

– Det är klart att vi inte är nöjda, sa Annie Lööf då.

Enligt uppgifter till Aftonbladet gick det i dag ut ett mejl till centerpartistiska politiker i landet, undertecknat av Annie Lööf.

”Det omskakande när valresultaten strömmande in i söndags kväll. Det blev inte alls den framgång vi alla hade jobbat så hårt för och hoppats så mycket på. Vår energiska valspurt tog oss inte fram till det historiskt fina valresultat vi lyckades med 2018. Tvärtom så minskade vår andel av rösterna i alla riksdagsvalkretsar och i en stor del av alla kommuner och regioner. Det är mycket ledsamt och ger anledning till självrannsakan.”

I mejlet framgår det att partistyrelsen ska ha ett möte på fredag och tillsätta en valanalysgrupp som kommer föreslå förändringar framåt.

”Stort krav på förnyelse”

Samtidigt som det slutgiltiga valresultatet håller på att fastställas vittnar personer med insyn om att partiet befinner sig ”i fullständig chock” efter det låga valresultatet.

– Vi hade interna mätningar att vi låg på över 9 procent, säger en källa till Aftonbladet.

Hen tillägger att oron nu är stor över att många personer med viktig kompetens riskerar att försvinna i riksdagsgruppen på grund av att partiet ser ut att förlora totalt sju mandat.

”Det vore en lögn att säga något annat än att det är ett misslyckande”, säger Hanna Wagenius.

Källan tror att det kommer höjas röster på åtminstone partisekreterarens avgång.

Varför inte Annie Lööfs avgång?

– Annie är fortfarande väldigt populär och omtyckt. Partisekreteraren är den som är ansvarig för strategin. Det finns ett stort krav på förnyelse.

Lika splittrade som L gällande SD

Alireza Akhondi, som sitter i Centerpartiets partistyrelse, är också djupt besviken på valresultatet. 

– Det är klart att det gör ont, absolut.

Han vill lyfta en annan sida, att partiet låg på fem procent i maj. Han anser att det som räddade partiet var att de valde Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat i början av valrörelsen. 

– Hade vi inte tagit det steg vi tog i augusti hade vi inte nått så högt som vi nått. Den som säger motsatsen begriper sig inte på siffror överhuvud taget.

Nu måste partiet samlas, och ta nya tag. Någonting som blir svårt, då han säger att det finns en spricka inom partiet gällande vilken riktig som gäller framåt.

– Vi har varit lika splittrade som Liberalerna i vårt vägval gällande Sverigedemokraterna. Men våra väljare vill inte dit. Vi gjorde ett helt okej val, givet förutsättningarna.

”Klart det är en rikstrend”

Aftonbladet har under tisdagen ringt runt till flera representanter inom Centerpartiet. Många avböjer att kommentera valresultatet i väntan på den eftervalsanalys som partiet nu kommer att göra. Men alla delar bilden av att valresultatet inte är till belåtenhet.

– Det vore en lögn att säga något annat än att det är ett misslyckande, säger Hanna Wagenius, ledamot i partistyrelsen.

– Jag tänker att vi misslyckades med att vara det självständiga mittenparti som vi borde ha varit i det här valet. Men jag tror att det är en mängd faktorer som har påverkat.

”Annie är fortfarande väldigt populär och omtyckt”, säger en C-källa till Aftonbladet.

Du menar att "den breda mitten" inte har varit ett vinnande koncept?

– Jag tror inte vi har förvaltat det på det sättet som vi borde ha gjort, och att det är någonstans där som problemet ligger. Men jag tror att vi behöver diskutera det här internt först.

Kommunföreträdare för er har sagt att det rör sig om rikstrend, vad säger du om det?

– Det är klart att det är en rikstrend, men man kan inte låtsas som att vi alla inte är en del av den trenden. Det går inte att lägga ansvaret på ett ställe.

Även Réka Tolnai, förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, beklagar att partiet inte har fått större stöd, men säger samtidigt att man nu måste börja blicka inåt.

– Jag tror att det är viktigt att vi rannsakar oss själva och att partiet gör det på alla nivåer.

Ni gjorde ett tydligt vägval i början av valrörelsen och gick ut med att Magdalena Andersson var er statsministerkandidat. Vad tycker du om det?

– Det var ett beslut som vi inte var glada över då vi i CUF har varit tydliga med att vi tycker att man skulle ha hållit dörrarna öppna för båda alternativen. Vi hade förmodligen hamnat i ett bättre läge om vi hade haft dörren öppen mot båda kandidaterna.

Under tisdagseftermiddagen kom den första öppna kritiken mot partiledaren från en lokal C-topp, som anser att Lööf ska avgå före nästa val.

– Hon har haft en väldigt stark och målande retorik, och många har förknippat henne nu med S-blocket. Ska vi lyckas med någonting annat, krävs det nog en ny partiledare, säger Tomas Zander, ordförande för C i Borgholms kommun till SvD.

Aftonbladet har sökt Annie Lööf för en kommentar, som har valt att avböja.

– Som du förstår väljer vi att inte kommentera detta, säger William Fröding, Lööfs pressekreterare.

ANNONS