Nejlikorna slut i Moskva efter Dnipro-attacken

Publicerad 2023-01-23

Nejlikorna har tagit slut i Moskva.

Blomsterprotesterna mot det egna landets mord på 46 människor i ukrainska Dnipro sprider sig över Ryssland.

– Blommorna plockas bort, men folk kommer med nya. Trots poliserna som står i närheten, skriver Aleksandr Pljusjtjev.

Efter den ryska robotattacken mitt i natten den 14 januari mot Dnipro, när delar av ett niovåningshus raserades och 46 människor dog, har spontana blomsterprotester uppstått runtom i Ryssland.

I ett tiotal städer från Pskov till Novosibirsk har ryssar som är upprörda över illdådet lagt blommor, leksaker och bilder från Dnipro vid statyer med ukrainsk koppling.

I Moskva har polis gripit minst fyra personer vid statyn av den ukrainska poeten Lesja Ukrainka. En av de gripna var Jekaterina Varenik, som höll upp ett plakat med texten ”Ukraina är inte vår fiende, de är våra bröder”.

Jekaterina Varenik höll upp ett plakat med texten ”Ukraina är inte vår fiende, de är våra bröder” vid platsen för blomsterprotesterna i Moskva. Då greps hon av polis.

”Genant att vi är rädda i vår egen stad”

De flesta som kommer för att lägga blommor grips inte, men polisen försöker förhindra fotografering. En man berättar:

– Polisen hoppade ur bilen när vi kom och sade ”ta inga bilder, lägg bara ner blommorna”. Det var såklart obehagligt. Sedan dess funderar jag på varför vi ska behöva vara rädda i vår egen stad och vårt eget land, när vi gör vanliga mänskliga saker? Det är genant.

I Moskva läggs blommor ner vid statyn av den ukrainska poeten Lesja Ukrainka, som nu övervakas av polis.

Mannens rädsla är ett resultat av den ryska polisens allt hårdare agerande på senare år mot demonstranter, som sedan krigsstarten i flera fall dömts till långa fängelsestraff eller skickats till fronten i Ukraina.

Både från Moskva och Sankt Petersburg – där blommor och leksaker läggs ner vid statyn av Ukrainas nationalskald Taras Sjevtjenko – rapporteras att nejlikorna har tagit slut i närliggande blomsterbutiker.

– Blomsterhandlarna är förvånade över den plötsligt ökade efterfrågan på blommor, skriver en kvinna.

I Sankt Petersburg läggs blommor och leksaker ner vid statyn av den ukrainska nationalskalden Taras Sjevtjenko.

Många av berättelserna och bilderna på blomprotester har lagts upp av den ryska journalisten Aleksandr Pljusjtjev på hans konto i meddelandetjänsten Telegram.

En kvinna, som lagt ner blommor i Sankt Petersburg, där polisen inte finns på plats, skriver:

– Jag grät såklart vid statyn. Det är inte möjligt att förhålla sig lugn när man tänker på det som hänt. På platsen träffade jag en kvinna som gör en dokumentärfilm om blomsterprotesterna. Då förstod jag att jag inte är ensam. Vi är människor, vi finns, skriver hon.

Många kritiska ryssar fortfarande kvar

Omkring 800 000 ryssar har lämnat Ryssland sedan Ukraina invaderades den 24 februari och särskilt sedan mobilisering deklarerades den 21 september, men många som är kritiska mot kriget är fortfarande kvar.

Statsvetaren Margarita Zavadskaya.

Statsvetaren Margarita Zavadskaya, som är anställd vid Helsingfors universitet, har tidigare sagt till Aftonbladet:

– Största delen av oppositionen är fortfarande kvar i Ryssland. De som emigrerade när kriget bröt ut var unga och välutbildade. De har för det mesta inga barn och de kan andra språk.

När sociologen Ljubov Borusjak i november 2022 lade upp en enkät på internet och bad de som är emot kriget i Ukraina men ändå stannat i Ryssland att svara på frågor så fick hon 1500 ifyllda enkäter på 1,5 dygn, enligt tidningen Cholod.

Många krigskritiska ryssar uppger att de inte lämnat landet för att de inte är IT-tekniker och därför kommer att ha svårt att få ett nytt jobb utomlands, eller att de har äldre släktingar som de måste ta hand om.

ANNONS