Svenska Gabriel på plats efter jordbävningen: ”En mardröm”

Publicerad 2023-02-26

Gabriel Karlsson är på plats i Syrien för Röda Korset för att hjälpa drabbade efter jordbävningen den 6 februari.

Situationen beskriver han som en enda långdragen mardröm.

– Det som raserades här på några sekunder kommer ta åratal att bygga upp, säger han.

Omkring 50 000 människor beräknas ha dött hittills i jordbävningen den 6 februari som drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) bedöms omkring 26 miljoner människor ha påverkats av katastrofen och hjälpbehoven beskrivs därför fortsatt som enorma.

Kyla, brist på rent vatten och sjukdomar riskerar att slå hårt mot människor, särkilt de som tvingats lämna sina hem i både Turkiet och Syrien.

Svenska Gabriel Karlsson, som jobbar på Röda Korset, befinner sig på plats i Damaskus i Syrien sedan sju månader och säger att människor är i behov vård, tak över huvudet, mat och rent vatten.

– Det är en enda långdragen mardröm. Situationen här är jättesvår och berör en befolkning som redan genomlevt en väpnad konflikt som raserat landets ekonomi och infrastruktur.

Han jobbar dagligen i drabbade städer som Latakia, Homs, Hama och Aleppo – och på söndag klockan 06 åker de ut igen.

Gabriel Karlsson arbetar för Röda Korset i Syrien.

Behoven växer

Hjälpbehoven som var enorma redan innan 6 februari växer nu, berättar han, och säger att det inte bara handlar om basala förnödenheter som madrasser, filtar och mat utan också om psykosocialt stöd för människor som upplevt flera trauman och kriser på varandra under många år.

– Människor är trötta och slitna, många har redan tvingats lämna sina hem och flytta flera gånger på grund av konflikten. De förstår också nu att det som raserades här på några sekunder kommer ta åratal att bygga upp, men med vad? med vilken infrastuktur och med vilken ekonomi? Det är en svår situation.

Han beskriver att vetskapen hos befolkningen om att de är behov av omvärldens hjälp, skapar ytterligare stress, oro och trauman.

– Vi försöker försäkra dem om att världen inte kommer överge dem. Vi måste investera i de här osynliga ärren för att också trygga barnen som inte ska behöva se sina föräldrar stressade och maktlösa, säger Gabriel Karlsson.

Kraftigaste skalvet på 100 år

19 dagar har gått sedan jordbävningen och hittills har Röda Korset tillsammans med systerorganisationen Syriska Arabiska Halvmånen lyckats hjälpa 2,5 miljoner människor, över en miljon matpaket har levererats och 350 bilar och ambulanser jobbar dygnet runt med att leverera stöd till hemlösa.

Skalvet uppmättes till en magnitud av 7,8 och kändes av i Iran, Irak, Jordanien, Libanon, Egypten Cypern och Grekland. Senare samma dag kom ett nytt skalv som mätte 7,5.

Det är de kraftigaste jordbävningarna i området på omkring 100 år, enligt Röda Korset.

Hjälparbetare i Hama, Syrien.