Värsta översvämningen på hundra år – 20 000 hemlösa

Uppdaterad 2023-06-14 | Publicerad 2023-05-19

Delar av Italien har drabbats av den värsta översvämningen på hundra år.

Omkring 20 000 personer har blivit hemlösa och 13 personer har dött.

– Vi hörde deras rop på hjälp. Vi försökte få ut dem, men det var lönlöst, säger en granne ett äldre par som har dött.

Regionen Emilia-Romagna i norra Italien har drabbats av den värsta översvämningen i landet på hundra år.

41 städer är drabbade och på många håll har äldre och personer med olika funktionsvariationer varit strandsatta i sina översvämmade hem.

Omkring 20 000 personer uppskattas ha blivit hemlösa och 13 personer har dött. Bland de döda finns ett äldre par som hittades instängda i sitt hem i Cava, skriver The Guardian.

– Vi hörde deras rop på hjälp. Vi försökte få ut dem, men det var lönlöst, säger en granne till det äldre paret.

Stora räddningsinsatser i ovädret

Under natten till fredag ska räddningstjänsten ha fått samtal om att 40 personer på ett äldreboende i Faenza, en av de värst drabbade städerna, behövde hjälp.

– Mina grannar är äldre. En av dem har Alzheimers. De kan inte lämna hemmet själva och de behöver hjälp. Någon måste komma hit, det är för mycket lera, ska en person ha sagt när den larmade SOS.

Lugo, Italien, på torsdagen.

Familjer och äldre som lyckats klättra upp på sina tak för att undkomma vattenmassorna har räddats via helikoptrar. Tusentals räddningsarbetare har deltagit i insatserna under veckan, samtidigt som ovädret fortsatt rasa.

– Vi jobbade hela natten i ösregnet. Ibland fick vi bära äldre och rörelsehindrade personer till en båt som i sin tur transporterade dem till ett skyddsrum, säger Paolo Meoni, en av de många volontärerna som hjälpt till i räddningsinsatserna.

– Vattnet var 40 centimeter högt och det kraftiga regnet, som höll i sig till klockan 06, gjorde det bara värre, fortsätter han.

Värsta katastrofen på en decennium

Stefano Bonaccini, regionchef i Emilia-Romagna, jämför förödelsen med jordbävningen som drabbade regionen 2012, då 28 personer dog.

– Vi kommer bygga upp allt igen som vi gjorde efter jordbävningen, säger han, till TV-kanalen Rai 3.