Regiondirektören: ”Kom igen nu!”

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Staffan Banke, överläkare på Region Skåne, under Region Skånes pressträff i regionhuset i Dockan i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Staffan Banke, överläkare på Region Skåne, under Region Skånes pressträff i regionhuset i Dockan i Malmö.

Man behöver bli bättre på att hindra smittspridning och följa rekommendationer i Skåne.

Enligt regiondirektör Alf Jönsson börjar skåningarna slappna av för mycket.

– Skåningar: Kom igen nu! sade han under dagens presskonferens.

Antalet coronafall ökar återigen i Skåne, berättade regiondirektören Alf Jönsson idag på en presskonferens.

– Vi ser en utökning av antalet smittade, det beror inte på att vi testar mer. Vi ser en ökad smittspridning i samhället och det måste vi vara uppmärksamma på. Det verkar som att vi inte riktigt följer riktlinjerna, det verkar som att vi kanske slappnar av litegrann när det gäller att hålla avstånd och tvätta händerna jämfört med hur vi gjorde i våras och hur vi haft det under sommaren, säger Alf Jönsson, regiondirektör på Region Skåne.

– Så skåningar: kom igen nu! Tänk på att följa riktlinjerna, stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna, håll avstånd. Vi fixar det här tillsammans.

Alf Jönsson belyser det som extra viktigt nu när inomhussäsongen börjar och inte längre kan ses ute i samma mån.

– Nu behöver vi er hjälp med det här, säger Alf Jönsson.

Smittskyddsläkare Eva Melander berättar att genomsnittliga antalet fall gått upp till 60 fall per dag i regionen. Under onsdagen rapporterades 28 nya fall in.

I går rapporterade Aftonbladet om att 2 023 personer i Malmö konstaterats i Skåne – av totalt 6 226 fall i regionen – sedan pandemins utbrott.

– Först och främst är ju Malmös befolkning ungefär en tredjedel av Skånes befolkning, när man ser till antalet fall per 100 000 invånare så är det ganska tätt kopplat till storleken på kommunen, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander till Aftonbladet.

– Vi ser smitta även ute i mindre samhällen. Alla måste vara lika försiktiga, sen är det ju så att i städer som Malmö så kanske man exempelvis behöver åka mer kollektivt, det är fler kontaktpunkter, säger Eva Melander.

Foto: Johan Nilsson/TT
Eva Melander, smittskyddsläkare vid Region Skåne,

Eva Melander belyser även att det är viktigt att fortsätta följa de riktlinjer och rekommendationer som finns för att förhindra smittspridning.

– Vi befinner oss i en pandemi, vi har smitta i hela världen och kommer att få leva med det här en längre tid, går inte att leva som vanligt utan vi måste jobba vidare med att förebygga smittan, sade hon under presskonferensen.

Hon belyste även att det är viktigt att de som behöver vård faktiskt söker vård.

– Vi har goda rutiner på plats för att förebygga spridning i vården o det är säkert art söka vård inom region Skåne, det är inte där vi har smittspridning utan det är ute i samhället.

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom menar att det är viktigt att hålla nere smittspridningen för att alla i regionen som behöver vård ska kunna få det.

– Om vi inte tillsammans löser detta det vill säga följer de faktiskt enkla råden så kommer det bli belastning på sjukvården och då får inte de som behöver vård den vård de bör få. Vi vill inte ha en kurva som påminner om mars/april det vill säga mycket patienter på sjukhus och intensivvårdsavdelningar, säger Pia Lundbom under dagens presskonferens.

Hon uppmanade också alla skåningar som har symtom som de inte känner igen att söka sig till vården.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN