M-politiker ställde upp i kanal som anses ha högerextrem agenda

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kanalen bjuder återkommande in högerextremister och för fram konspirationsteorier om att Olof Palme dog i hiv.

Det hindrade inte M-politikern Michaela Fletcher från att medverka.

– I efterhand har jag förstått att sajten innehåller material som jag på intet sätt vill associeras med, säger hon.

Michaela Fletcher var med i programmet ”Fjärde statsmakten” på sajten Swebbtv som enligt stiftelsen Expo driver en konspiratorisk och högerextrem agenda.
Michaela Fletcher var med i programmet ”Fjärde statsmakten” på sajten Swebbtv som enligt stiftelsen Expo driver en konspiratorisk och högerextrem agenda.

Den webbsända kanalen ”Swebbtv” anser att traditionell media missbrukar sin ställning och mörklägger. De vill därför komplettera det som vanlig media ”misslyckas med”.

Bland annat handlar det om att bjuda in gäster med högerextrema åsikter. Alternativ för Sverige och Karl-Olov Arnstberg, som på sin blogg ger uttryck för rasbiologiska tankar, är återkommande gäster.

I slutet av förra året stängde Google, som äger Youtube, ner kanalen. Konspirationsteorier om covid-19 och en hatretorik där asylsökande kallas ljugande skäggbarn bröt mot Googles riktlinjer.

”Hade dålig koll”

För en vecka sedan medverkade M-politikern Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande i Österåker, i en sändning på Swebbtv. Under en timme lät hon sig intervjuas av programledaren och ansvarige utgivaren Mikael Willgert.

– Jag valde att medverka för att få berätta om hur vi i Österåkers kommun lyckats med att nå en så hög kvalitet i välfärden, skriver Fletcher i ett sms.

På frågan vad hon tycker om sajten svarar hon:

– I efterhand har jag förstått att sajten innehåller material som jag på intet sätt vill associeras med.

Fletcher vill inte ställa upp på en intervju utan hänvisar vidare till ett blogginlägg. Där står det bland annat att hon hade dålig koll på kanalen men att hon i efterhand förstått att den är kontroversiell.

En ding ding värld

Swebbtv grundades av Jan Sjunnesson. Han har även varit ansvarig utgivare för SD-tidningen Samtiden, samt skrivit på hatsajten Avpixlat. Sjunnesson har hoppat av Swebbtv och i en intervju med Medierna i P1 säger han att kanalens innehåll nuförtiden stundtals liknar ”en ding ding värld”.

Tidningen ”En ding ding värld” var en skämttidning som blandade påhittade nyheter med mysterier.

Enligt ”Medierna” har Swebbtv bland annat fört fram konspirationsteorier om 11 september och att Olof Palme dog i hiv. Stiftelsen Expo anser att kanalen driver en konspiratorisk och högerextrem agenda.

Efter en månads avstängning valde Google att återaktivera Swebbtv på Youtube.

Publicerad: