Max åtta personer på begravningar: ”Obarmhärtigt”

Uppdaterad 2020-11-22 | Publicerad 2020-11-19

Det nya taket på max åtta personer vid allmänna sammankomster drabbar även begravningarna, och skapar oro och förtvivlan hos anhöriga.

– Ska jag behöva välja bort tre personer på mammas begravning? säger Eva Kristersson som precis förlorat sin mamma.

Det nya taket för allmänna sammankomster ändrades från 50 till 8 personer på tisdagen. Det gäller även för begravningar i kyrkan. Dessutom räknas präst och musiker in, vilket betyder att bara sex anhöriga kan närvara vid begravningarna.

Eva Kristersson, 66, är en av dem som påverkas av de nya reglerna. Hennes mamma avled i sviterna av covid-19 och ska begravas nästa vecka.

– Jag blev kontaktad av prästen i går. Vi har redan skurit ner på antal personer som ska närvara och blir totalt åtta personer. Men nu är det tre av dem som inte får vara där. Hur ska man kunna välja bort anhöriga?

Eva Kristersson som just mist sin mamma tycker att de nya reglerna för begravningar är okänsliga och orimliga.

Hon anser att de nya reglerna för begravningar är okänsliga och orimliga.

– Det är helt galet och inte okej. Man får sitta åtta personer på restaurang och då räknar man inte in kocken och servitrisen?

Eva Kristersson säger att hon inte är ensam om att känna sorg och besvikelse över detta.

– Jag vet att det är många familjer som är drabbade, jag förstår att vi inte kan vara 50 personer – inget snack om den saken. Men närmaste familjen måste ju få ta farväl.

Eva sätter sitt hopp till att en ändring ska hinna göras före mammans begravning.

– Vi gör vad vi kan för mamma. Vi måste skrika till, annars kommer det inte ske en förändring, säger hon.

Ärkebiskopen: Omöjliga val

Svenska kyrkan vill se ett undantag från regeln som drabbar sörjande familjer. De vill att 20 personer exklusive medverkande får närvara på begravningar .

Ärkebiskop Antje Jackelén tycker att nuvarande beslut om max åtta personer är omänskligt:

– Människor ställs inför omöjliga val, ska de välja bort ett barn eller ett syskon? Det är helt enkelt obarmhärtigt. Vi har många som är förtvivlade som har hört av sig.

Ärkebiskopen förstår att beslutet handlar om att bekämpa smitta. Men att det också måste finnas ett bredare perspektiv på folkhälsan.

– I dessa coronatider är det fler som dör ensamma och många som inte kunnat vara med när deras nära och kära dött. Och sen ska du inte ens få vara med på begravningen? Ensamhet och svår sorg kan i förlängningen leda till psykisk ohälsa.

Ärkebiskop Antje Jackelén.

”Angrepp på människans värdighet”

Antje Jackelén hoppas innerligt att regeringen tar till sig detta och ändrar det tillåtna antalet personer vid begravningar.

– Svenska kyrkan har statens uppdrag att vara huvudman för begravningsväsendet och då är det rätt bra om staten också lyssnar på vad denna huvudman säger.

– För detta är ett angrepp på vår värdighet som människor. Berövas vi det berövas vi också en liten bit av vår mänsklighet, säger ärkebiskopen.