Så många skolor inför betyg i fyran

TT

Publicerad 2021-05-11

Endast 26 av landets cirka 4 800 grundskolor har anmält att de vill införa betyg från årskurs fyra. Arkivbild.

Endast 26 grundskolor inför betyg från årskurs fyra, varav 14 ingår i friskolekoncernen Internationella engelska skolan, visar Skolverkets sammanställning som TT har tagit del av.

Sedan hösten 2017 har ett antal skolor gett betyg från årskurs fyra inom ramen för en försöksverksamhet. Nu ska alla skolor som önskar kunna införa betyg från fyran, enligt beslut från riksdagen.

Förslaget är en följd av januariavtalet: "Skolor som vill ska kunna införa betyg från årskurs fyra", lyder en av punkterna som regeringen, Centern och Liberalerna enats om.

För att införandet ska bli verklighet krävs det att varje enskild rektor har fattat ett beslut före den 30 april. Sedan ska huvudman anmäla beslutet till Skolverket.

På måndagen gick anmälningstiden ut och det står nu klart att endast 26 av landets omkring 4 800 grundskolor nappat på erbjudandet. Fler än hälften av dessa ingår i Internationella engelska skolan. Redan i januari visade friskolekoncernen intresse för att införa betyg från fyran.

Frågan om att införa tidigare betyg har väckt starka reaktioner. Bland annat har Lärarnas riksförbund varnat för ett "bedömningskaos" på mellanstadiet när beslutet ska vara upp till varje rektor.

"Det innebär att en elev kan få betyg i årskurs fyra, men nästa årskurs på samma skola har en ny rektor tillträtt som har en annan syn på betyg", skriver förbundet.

Följ ämnen i artikeln