Fanny, 24, nekades hjälp med ätstörning för att hon är vegan

Uppdaterad 2020-09-14 | Publicerad 2020-09-13

24-åriga Fanny har kämpat med självsvält, hetsätande och ångest kring mat och sin kropp i flera år.

När hon till slut sökte hjälp för sin ätstörning nekades hon behandling – för att hon var vegan.

– De sa att många blir veganer för att gå ner i vikt, berättar Fanny.

Fanny, 24, har haft en komplicerad relation till sin kropp sedan hon gick i grundskolan.

– Jag har haft det sedan jag blev medveten om min kropp. En del i skolan kallade en tjock, kanske på skämt men det satte sig. En period var jag inte skolan för att jag tyckte jag var tjock och ful och inte tyckte folk skulle behöva se mig, berättar Fanny.

Men för två år sedan blev problemen och ångesten kring mat värre, i samband med att hon avslutat ett bantningsprogram och börjat gå upp i vikt.

– Det tog jättehårt på mig. Jag började hetsäta, kräkas och svälta mig själv, säger Fanny.

Fanny, 24, har länge haft problem med ätstörningar.

Veganism kan vara ätstörning

För ett år sedan bestämde hon sig för att söka hjälp. Efter ett års väntetid blev hon först nekad vård på en klinik för att hon inte ansågs vara tillräckligt sjuk. Hon hittade Mandokliniken i Alingsås och fick komma på ett möte.

Behandlingen: att skapa en rutin för sina måltider, lära sig sina hungersignaler och förstå när man är mätt, skulle passa henne perfekt enligt kliniken.

Tills det kom fram att hon är vegan.

– Hon sa att de absolut inte kan servera vegansk mat eftersom det är vanligt att personer med ätstörningar blir veganer för att gå ner i vikt.

Fanny, 24.

Fanny, som först trodde att det var ett skämt, förklarade att hon är vegan av miljö- och djurrättsskäl, men fick svaret att hon inte kunde få behandlingen.

– Jag gick hem och grät och tänkte att jag inte kommer att få någon hjälp och att jag får försöka klara det själv, säger Fanny.

Kliniken: Fel information

Katarina Nygårds är verksamhetschef på Mondokliniken. När Aftonbladet når henne säger hon att Fanny fick fel information på sitt möte. Sedan förra året hjälper man även veganer.

Att de tidigare inte fick hjälp beror på att klinikens metod är framtaget på en kost där kött ingår.

– Vår behandling är utvecklad för en kost där även animalier ingår och näringsinnehåll och storlek på portioner är baserade på det. På vegansk kost finns det inte lika tydliga studier på hur metoden fungerar, det behöver följas upp.

– Men det är bättre att de får vård, än ingen alls.

Har fått hoppet tillbaka

Hon säger att vegansk kost ibland är en del av en ätstörning.

– Vi vet att det finns fall där sjukdomen i sig kan vara orsaken att man har särskilda kostvanor. Men sen finns det andra orsaker till att man väljer den kosten. Av etiska skäl, och då ska man inte nekas vård, säger hon.

Nu har Fanny fått tillbaka hoppet om att bli frisk och bli vän med sin kropp.

– Jag känner mig så glad för min egen och alla andra veganers skull. Nu väntar jag på ett besked om behandlingsstart och känner en tilltro till att jag kan bli frisk trots allt.

Följ ämnen i artikeln