Lööfs svar på Sabunis kritik: ”Förstår inte vad hon menar”

Publicerad 2021-02-05

Liberalerna och Centerpartiet anklagar nu varandra för att försöka bryta Januarisamarbetet.

Trots den kyliga stämningen finns inga planer på att träffas och reda ut krisen.

– Det är en fråga som bör ställas till Nyamko Sabuni och Liberalerna, säger Annie Lööf.

Turbulensen mellan Januaripartierna nådde nya nivåer i veckan när Liberalernas Nyamko Sabuni intervjuades i SVT. Sabuni anklagade Annie Lööf för att vara på väg att bryta Januariavtalet och kallade i nästa ögonblick Lööf och Stefan Löfven för fräcka och respektlösa.

Annie Lööf (C) är oförstående inför uttalandet.

– Jag förstår inte riktigt vad hon menar. Jag vill ju fortsätta Januariavtalet, hade Liberalerna inte väckt det här då hade allt flutit på som tidigare, säger hon.

C-ledaren Annie Lööf.

Frågan som Sabuni har väckt är ett krav på regeringen att backa från en del i den nya migrationslagstiftningen. Hörsammar regeringen inte hennes krav finns inte Januariavtalet längre, säger Sabuni.

– Det skulle förmodligen leda till en regeringskris, som kan leda till ett extra val. Det är ju något som Liberalerna får svara på, säger Annie Lööf.

Oroar sig inte i onödan

Sakfrågan handlar om migrationslagstiftningen som ska träda i kraft i sommar, och om ett tillägg (ökad humanitär skyddsgrund) som regeringen och C är överens om men som L vill stoppa.

Nyamko Sabuni (L).

Annie Lööf säger att det nu är viktigt att Liberalerna landar i ett beslut om hur de ska göra och vilka andra partier de vill samarbeta med.

Något möte för att lösa den uppstådda krisen är inte inplanerat.

– När Liberalerna har satt ner foten vad man vill framåt får vi ta diskussionen där. Jag oroar mig inte i onödan utan lägger min tid och energi på att stärka Centerpartiet och viktiga liberala framgångar i Januariavtalet, säger Lööf.

Mañana-mañana-politik

Annie Lööf höll under fredagen tal på Centerpartiets kommundagar. Hon kritiserade då regeringen för att bedriva en ”mañana-mañana-politik” under coronakrisen.

Vad är mañana-mañana-politik?

– Man tar det i morgon, man ligger alltid steget efter istället för att ha ett aktivt ledarskap och en handlingskraft för en aktiv coronabekämpning. Jag är orolig för den eventuellt kommande tredje vågen, säger Annie Lööf.

Som exempel tar hon att hon anser att pandemilagen tillsattes för sent, samt att regeringen agerar för sent för att stoppa nya virusmutationer.

– Här skulle vi mycket tidigare lagt restriktioner för inresande, men regeringen har inte haft förslagen färdiga i skrivbordslådan.