Deniz Arda har varit försvunnen i snart tre månader.
Foto: Missing People
Deniz Arda har varit försvunnen i snart tre månader.

Inga fler spår efter försvunna Deniz – trappar ner utredningen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Deniz Arda, 31, har varit spårlöst försvunnen i snart tre månader.

Nu har polisen inget mer att gå på.

– Vi har fått svar på våra sista spår. Men de gav inget, säger Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Försvinnandet av Deniz Arda i Stockholm har engagerat och lett till en enorm sökinsats och polisutredning. Övervakningsbilder från ett gym, en chatt-konversation med vännerna och ett digitalt spår av ett visat Youtubeklipp är de sista spåren.

Han tros ha gett sig ut på en löptur längs Sörmlandsleden, där omfattande sökinsatser genomförts – men utan resultat.

Nästan tre månader efter försvinnandet i början av november finns fortfarande inget svar på vad som hänt den 31-åriga militären.

– Vi har fått in oerhörda mängder med tips som vi hanterat. Den här veckan fick vi svar på de sista spåren. Men de gav inte något. Så nu har vi uttömt alla verktyg vi har, vänt på alla stenar, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen region Stockholm.

”Inga fler uppslag”

Polisen har haft flera teorier om vad som skulle kunna ha hänt Deniz Arda. Men ingenting har kunnat styrka någon av dem.

– När man utreder ett försvinnande finns fem scenarier. Att det rör sig om frivilligt försvinnande, brott, olycka, sjukdomsfall eller suicid (självmord, reds anm). Just nu har vi inget som styrker något av dessa. Vi har inga fler uppslag, säger Mats Eriksson.

Deniz Arda har varit försvunnen i snart tre månader.
Foto: Missing People
Deniz Arda har varit försvunnen i snart tre månader.

Efter försvinnandet inledde polisen en förundersökning om människorov. En rubricering som fortfarande står kvar.

– Vi inledde den för att vi inte kunde utesluta brott och genom en förundersökning kunde vi vidta fler utredningsåtgärder och få fler utredningsmöjligheter, säger Mats Eriksson.

Trappar ner utredningen

Utredningen och sökandet har varit omfattande. Polisen har varit i kontakt med flera myndigheter och anhöriga för att hitta pusselbitar och försöka bringa klarhet i försvinnandet. Missing People har genomfört sökinsatser med sin personal och mängder av frivilliga. Även Försvarsmakten har deltagit i sökandet.

– De har alla varit otroligt behjälpliga i utredningen och bidragit i sökandet. Men alla spår vi utrett har inte lett någonstans, säger Mats Eriksson.

Polisutredningen är ännu inte nedlagd, men arbetet går nu ner i styrka. Om polisen får in fler tips, kan utredningen omgående trappas upp igen.

– Då kan vi snabbt hantera dessa. Men det lutar åt att vi kanske fått in alla tips vi kan i nuläget. Vi har genomfört alla åtgärder vi ansett oss kunna göra. Vi har rätat ut de frågetecken som funnits. Begärt in alla handlingar som vi kunnat. Men vi har inte kommit närmare något svar, säger Mats Eriksson.

Foto: NILS PETTER NILSSON
Missing People söker efter den försvunne officeren Deniz Arda i områden kring Hellasgården, Tyresta och Älta

Publicerad:

LÄS VIDARE