Valet i Georgia avgör USA:s framtid

Uppdaterad 2021-01-04 | Publicerad 2021-01-03

ATLANTA, VALDOSTA. USA:s maktbalans står på spel i Georgia – och högerns attacker riktas främst mot en svart pastor som följer i Martin Luther Kings fotspår.

Den 51-årige demokraten Raphael Warnock eldar på valdeltagandet för båda läger, i sydstaten där är rasism och Black Lives Matter har blivit ödesvalets brännpunkter.

– Upploppen från i somras kommer se ut som en barnlek jämfört med vad vi gör om han vinner, säger republikanen Robert Brown, 62.

Todd Almon, 35, tar en klunk och dunkar glaset i bordet.

Tv-debatten som visas på skärmarna inne på Manuels Tavern har snabbt förvandlats till en drinklek. Varje gång republikanernas kandidat säger ”radikala, liberala” före sin motståndares namn, dricker gästerna en mun till.

– Ding, ding, ding!, ropar någon som en klocka, när hon upprepar frasen.

Totalt: Tretton gånger på en timme.

Restaurangen, där revben och burgare dukas fram på borden, är ett klassiskt vattenhål för demokrater i Atlanta. Här har ex-presidenten Jimmy Carter lanserat sin guvernörskampanj på 70-talet, och Barack Obama spelade dart på tavlan som spikats på väggen.

Cleyde Helena, 44, och Todd Almon, 35, förljer dramatiken på Manuels Tavern.

Den här söndagen följer besökarna senatsdebatten – som även fångar hela nationens uppmärksamhet.

Kan bli Bidens drömscensrio

Två platser står på spel den 5:e januari i USA:s senat: Om republikanerna vinner en, behåller de makten. Demokraterna måste vinna båda – då får Biden sitt drömscenario, och kan driva igenom mer av sin politik.

I ena duellen ställs demokraten Jon Ossoff mot republikanen David Perdue. Men rampljuset riktas främst på de som ordkrigar i kvällens tv-debatt.

Republikanen Kelly Loeffler.

På ena scenhalvan: Republikanen Kelly Loeffler, en vit affärskvinna, som är rikast i USA:s kongress och har Trumps stöd.

På andra: Demokraten Raphael Warnock, en afroamerikansk, välprofilerad Atlanta-pastor som vuxit upp med elva syskon i ett socialt utsatt område.

Todd Almon, som röstar på demokraterna, tycker att kontrasten mellan kandidaterna knappast kan vara tydligare.

– De är som en symbol för hela kulturkriget som pågår i USA. Eller Kelly Loeffler försöker åtminstone spela på den splittringen, säger han, och pekar på skärmen.

Hans vän, Cleyde Helena, 44, som sitter intill, håller med.

– Hon försöker göra det Trump gjorde inför presidentvalet – att piska upp en rädsla bland vita, äldre väljare. I stället för att tala om sakfrågor upprepar Loeffler bara att Warnock är vänsterradikal.

Första gången sedan 1992

Pastorn Warnock har fått stor uppmärksamhet, och ses som nyckeln till vinst – för båda politiska läger. Demokrater hoppas att han kan bibehålla entusiasmen bland svarta väljare, som var avgörande för att vända Georgia till demokraternas fördel i presidentvalet för första gången sedan 1992.

Han eldar även på konservativa väljare, som tror på Loefflers budskap. Republikanernas taktik har varit att utmåla honom som extremist – en farlig anti-amerikan som kommer förvandla Georgia till en socialistisk dystopi.

Demokraten Raphael Warnock.

På tv-apparater över hela delstaten sänds ett smatterband av attackannonser inför valet.

I en av filmerna korsklipps bilder på pastorn och Black Lives Matter-protester från i somras, då miljontals demonstrerade fredligt mot rasism och polisövervåld mot svarta, men som i ett par fall ledde till plundring och förstörelse. "Att rädda senaten handlar om att rädda Amerika”, säger reklamen.

Attackerna mot Warnock anklagas för att ha en rasistisk underton, att Loeffler sysslar med ”hundvisslingspolitik” och spelar på en underliggande rädsla eller ilska mot svarta.

Loefflers anser att Black Lives Matter-rörelsen är ”fascistisk och marxistisk”, och säger att de vill avskaffa polisen och förstöra kärnfamiljen. Hon hävdar att Warnock vill detsamma, vilket pastorn säger inte stämmer överhuvudtaget.

Under tv-debatten konfronteras hon med kritiken om den rasistiska tonen i valkampanjen.

– Det finns inte ett enda rasistiskt ben i min kropp, svarar Loeffler.

Bild med Ku Klux Klan

Demokraterna fnyser åt det påståendet, och har de senaste veckorna betonat att hon tagit bilder, sida vid sida, med en tidigare Ku Klux Klan-ledare på ett kampanjevent. Loeffler försvarar sig med att hon inte kände till mannens bakgrund som högerextremist.

Samtidigt anklagas Warnock av republikaner för att vara emot vita personer, och för att ha bjudit in Kubas kommunistiske diktator Fidel Castro till sin kyrka på 90-talet – ett beslut han säger att han inte varit inblandad i som ungdomspastor.

– Som uppvuxen i södern vet jag att den här taktiken definitivt kan gå hem för republikanerna – framförallt bland folk på landsbygden, säger Todd Almon, och snurrar på sitt tomma glas inne på Manuels Tavern.


Hyllorna i 53-årige Willie Edwards salong i Atlanta är fyllda till bredden av pomada och sprayburkar. På väggen hänger en inramad blekt tidning, från dagen då Obama valdes till landets första svarta president.

Frisören är fåordig om det stundande senatsvalet.

– I en barbershop är det förbjudet att snacka politik och kärleksrelationer – men det är det enda folk vill snacka om, skrockar han.

Salongen ligger granne med Ebenezer Baptist Church, där medborgarrättsikonen Martin Luther King Jr. en gång predikade. Idag är det Raphael Warnock som leder den legendariska kyrkan.

Ebenezer Baptist Church.

Willie Edwards känner pastorn väl, och har träffat honom flera gånger. Bland annat under ett välgörenhetsprojekt där han klippte hemlösa i kyrkan. Men Willie Edwards tänker ändå inte rösta. Demokrater eller republikaner – det kvittar – alla misslyckats med att locka hans förtroende.

– Att rösta spelar ingen roll. Trots MLK och hans kamp, förändrades inget i grunden för oss svarta i USA, vi är fortfarande i samma ekonomiska situation. Spelplanen är inte rättvis, säger han.

Jämför med Obama

Willie Edwards kör med sin guldiga rakapparat över sin kunds hjässa, och trimmar kanterna med ett rakblad. 41-årige David Holder, som snaggas i snurrstolen, tycker annorlunda. Han kommer rösta på Warnock.

– Jag har mött honom ett par gånger i kyrkan. Han är en representant för en sådan som mig, som afroamerikansk man. Det är alltid skönt att se ledarskap som ser ut som ser ut som en själv, säger han.

Frisören Willie Edwards är uppgiven och tänker inte rösta alls. Kunden David Holder däremot kommer att rösta på Warnock.

När Willie borstar strån ur ansiktet på honom kan han inte låta bli att skrynkla ihop ansiktet. David Holder sneglar mot förstasidan med Obama på väggen. För honom vore en Warnock-vinst – den första svarta senatorn från Georgia – en minst lika historisk milstolpe.

– Jag ska få både mamma och mormor att rösta. Mina kusiner tror inte att deras röst spelar någon roll, men jag kommer uppmana dem också. Små marginaler kan avgöra, säger han.

Georgias förtidsröstning inför senatsvalet har nått rekordnivåer. Enligt preliminära siffror är valentusiasmen fortsatt hög bland afroamerikaner, som tenderar att rösta mer på Demokraterna.

Men opinionsundersökningarna är extremt jämna. Och Republikanerna står inför en svår uppgift: Att locka hängivna Trump-supportrar som föredrar en hårdare retorik. Men också moderata republikaner, som inte gör det.


Valdosta – ett starkt republikanskt fäste.

Tre timmars bilfärd söder om frisörsalongen ligger Valdosta. Om storstaden Atlanta är demokraternas högborg i Georgia, är detta hårdnackat republikanskt revir.

Därför har Donald Trump valt att dyka upp här, i sitt första stora framträdande efter valförlusten, för att uppmana fler att rösta i senatsvalet. När presidenten landar med Air Force One, går ett sus genom den 10 000-hövdade publiken.

I samlingen skymtar även ett par röda tygvimplar med ett blått kryss: Sydstatsflaggor. De användes av av södern i kampen om att bevara slaveriet under amerikanska inbördeskriget, och på 50-talet infördes symbolen på Georgias delstatsflagga, som en protest mot att vita och svarta barn skulle integreras i skolorna.

”Vill se Obama död”

Två av de som är på plats vid flyghangaren i Valdosta för att få en skymt av Trump är vännerna Mark Andersson, 58, och Robert Brown, 62. De brukade reparera flygmotorer på samma flygplats, men avskedades under finanskrisen – när Obama var president. Det var då det gick utför för USA, säger Robert Brown.

– Obama kostade oss våra jobb. Jag skulle vilja se honom död, säger han.

Mark Anderson och Robert Brown är hängivna Trump-supportrar.

Vännerna, som bär kepsar och matchande vita skägg, säger att demokratiska politiker i Georgia är kommunister. Men en person är värre än alla andra.

– Warnock är den värsta. Han är radikal, en kommunist som vill avskaffa polisen, säger Robert Brown.

Om Warnock trots allt skulle vinna, kan det ”tända en gnista”, förutspår han. Själv har Robert huset fullt med skjutvapen, hävdar han – och är inte rädd för att använda dem.

– Jag känner Georgia-pojkarna häromkring. Upploppen från i somras (med Black Lives Matter) kommer se ut som en barnlek jämfört med vad vi gör om han vinner.

Han formar händerna till en pistol, och säger:

– Det finns miljontals skjutvapen i Amerika. Tror du att vi bara har köpt dem för dekoration?

PODD USA-valets sista slag

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, USA-expert.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen