22-åringen har förhörts och berättat om sin inställning till dådet

Uppdaterad 2021-03-05 | Publicerad 2021-03-04

22-åringen i Vetlanda är anhållen och har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för sju fall av försök till mord.

I förhör i natt berättade mannen om sin inställning till brottsmisstanken.

– Vi utreder uppgifterna om pågående asylansökan och hans psykiska mående för att kunna klargöra eventuellt motiv, säger åklagare Adam Rullman.

22-åringen misstänks ha knivhuggit sju personer i centrala Vetlanda.

Samtliga offer är män, födda mellan 1945 och 1985. Det enda de verkar ha gemensamt är att de befann sig på fel plats vid fel tillfälle under den dryga kvarten som gärningsmannen gick runt i staden.

Polisens bild är att de helt oprovocerat höggs ner av 22-åringen.

Den misstänkte är bosatt i Vetlanda och medborgare i Afghanistan. Mannen förhördes kort under natten. Han informerades om brottsmisstankarna och varför han frihetsberövats. Mannen fick frågor om hur han ställer sig till misstankarna och besvarade frågorna.

Använde kniv

Åklagare Adam Rullman vill inte kommentera om mannen har erkänt gärningarna eftersom det inledande förhöret hölls utan advokat närvarande. Mannen har nu tilldelats en försvarsadvokat.

Åklagaren bekräftar att vapnet som användes sannolikt är en kniv, men vill inte gå in på vilken typ. En kniv anträffades i närheten av platsen där mannen greps.

Här grips den misstänkta 22-åringen av polisen.

Kartlägger motiv

Åklagaren har i nuläget ingen uppfattning om eventuellt motiv men säger till Aftonbladet att man utreder uppgifter om att mannen väntade på besked om uppehållstillstånd.

Motivet anses viktigt bland annat för att klarlägga om det kan röra sig om ett terrorbrott.

– Sådant som kopplingar till landet, pågående asylansökan, hans psykiska mående är sådant som kommer bli intressant att utreda för att klarlägga motiv. Jag har inget svar på det nu men vi utreder naturligtvis det, säger Rullman.

22-åringens advokat: ”Har hållits ett kort förhör”

På torsdagseftermiddagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för sju fall av försök till mord. Preliminär tid för häktningsförhandling är i morgon, fredag. Den äger rum i Eksjö tingsrätt.

Samtliga skadade, inklusive den misstänkte mannen, vårdas på sjukhus. Deras tillstånd beskrivs som stabila, ingen är i nuläget livshotande skadad.

Mannens advokat Christian Berntö säger till Dagens Juridik att han träffat 22-åringen under onsdagen.

– Jag har träffat klienten som hastigast, säger han till tidningen.

Berntö uppger att polisen endast hållit ett kortare förhör med mannen på sjukhuset.

– Det har hållits ett kort förhör, där man i princip bara delgett honom misstankarna, säger han till Dagens Juridik.