Ungerns största Prideparad efter hård hbtq-lag

Uppdaterad 2021-07-25 | Publicerad 2021-07-24

Tusentals deltog i Ungerns största Pridetåg någonsin.

Tusentals personer gick genom Budapest i Ungerns största Pridetåg någonsin.

Riksdagsledamoten John Weinerhall (M) och partivännerna Edvin och Pasi var där.

– Jag måste säga att det var en enorm glädje! Jag blev så otroligt upprörd när jag fick höra om den nya homofoba lagen som pressas igenom, säger John Weinerhall.

Arrangörerna uppskattar att upp emot 10 000 personer deltog i Ungerns 26:e Pridetåg.

– Det kändes lite nervöst innan, man utsätter sig ändå för en risk och det fanns motdemonstranter. Men polisbevakningen var väldigt god och jag kände mig aldrig hotad, säger riksdagsledamoten John Weinerhall (M).

– Jag kom ut som 15-åring och kommer ihåg hur viktigt det var för mig att se på film, läsa böcker och hitta information via internet och kunna förstå att jag inte var ensam.

Edvin Alam, John Weinerhall, riksdagsledamot för Moderaterna och Pasi Huikuri internationell sekreterare för Moderata Ungdomsförbundet.

”Byter samtalsämne från korruptionen”

Han beskriver tåget som en protest mot den nya lag som innebär att till exempel radio- och tv-kanaler inte får sprida ”material som kan främja könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet” för personer under 18 år.

– Man använder lagen som ett argument för att motverka pedofili, för att man är ”rädd för att människor ska bli homosexuella”. Det är liknande lagar som Ryssland har.

Partivännen Edvin Alam instämmer.

– Det var hela tiden en spänning i luften, säger han.

Han menar att Ungerns premiärminister Viktor Orbán försöker byta samtalsämne inför det kommande valet genom att ge sig in i ”kulturkrigsfrågor”.

– Det var väldigt viktigt att gå i tåget, man kände allvaret från start till slut. Det här är ett sätt för Orbán att inskränka rättigheterna för den egna befolkningen och ett klassiskt maktspel. Det är väldigt tråkigt att han använder hbtq-personer som en bricka i ett spel för att komma undan.

Regnbågsbanderoll med budskapet: "Vet du vem du älskar? Vem du vill!".

Vill införa sanktioner mot Ungern

När John Weinerhall (M) återvänder till Riksdagen vill han att Sverige sätter ner foten mot Ungerns inskränkningar av människors och mediers fri- och rättigheter.

– När det går så långt att du nedmonterar rättsstaten, inför censur och förvägrar människor information om sina grundläggande rättigheter, då måste vi införa sanktioner. Vi kommer till ett vägval – hur långt får Ungern gå och fortfarande få vara kvar i den Europeiska unionen? Nu får det vara nog, säger han.