Stormöte i USA om kampen mot IS

Publicerad 2017-03-22

Kampen mot IS står på agendan när ministrar från mer än 60 länder i dag träffas i Washington DC.

Mötet är det första med alla medlemmar i den globala koalitionen mot IS sedan december 2014, och det första storskaliga multinationella mötet för Trumpadministrationen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) deltar i IS-mötet i Washington DC. Arkivbild.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson står värd för mötet med den internationella alliansen mot IS.

"Syftet med mötet är att diskutera utvecklingen i Syrien och Irak och att utbyta information om Isil/Daesh (IS) som utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet", säger utrikesminister Margot Wallström (S), som är en av deltagarna, i ett pressmeddelande.

Amerikanska utrikesdepartementet har en något annan tolkning, och skriver att mötet handlar om att öka de internationella ansträngningarna att besegra IS i de områden terrorgruppen fortfarande håller i Syrien och Irak. Det handlar om att detaljerat bland annat diskutera militära ansträngningar, liksom utländska terrorkrigare, antiterrorfinansiering och stabilisering av befriade områden. De humanitära kriserna i Irak och Syrien kommer också att hamna på förhandlingsbordet.

Ryssland saknas

I alliansen mot IS ingår 65 länder och tre organisationer (EU, Interpol och Arabförbundet). Senaste gången hela koalitionen träffades var i december 2014.

Några nyckelpersoner vid mötet är Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu, Iraks premiärminister Haider al-Abadi och en högnivådelegation från Saudiarabien. Däremot saknas Iran och Ryssland.

"Lång kö"

Enligt den amerikanska politiksajten Politico har många av besökarna försökt ta chansen att få till möten med högt uppsatta inom Trumpadministrationen. Vad som händer vid sidan av huvudförhandlingarna kan vara minst lika viktigt som själva mötet.

– Det är den första möjligheten att möta deras motparter. Det är en lång kö, säger en källa nära en europeisk ledare till sajten.

Jihadisterna utropade sommaren 2014 ett kalifat, alltså en stat enligt IS extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom.

Sedan dess har IS tryckts tillbaka. Just nu pågår en offensiv mot Mosul i Irak och sedan står al-Raqqa i Syrien på tur.