De skånska vägarna du ska undvika i jul

Publicerad 2019-12-23

Luriga broar, viltdjursolyckor och högtrafikerade vägar.

Varningarna är många inför det skånska julfirandet.

– Det kan vara en bra idé att fundera om man behöver lite större tidsmarginaler än man kanske hoppats på, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Helgen var trafiktät, men även under måndagen väntas många ta bilen eller tåget till julfirandet.

När julafton nu står för dörren har många redan hunnit ta sig till det ställe där julfirandet kommer ta plats. Med flera lediga dagar innan julafton har nämligen årets resande blivit utspritt - och många har tagit sig till julfirandet redan under helgen.

Mycket trafik väntas trots det både den 23 och 24 december.

I Skåne är det framförallt på E6 mellan Malmö och Helsingborg, E4 från Helsingborg upp förbi Örkelljunga och på början av E22 mellan Malmö och Lund som Trafikverket väntar sig intensiv trafik de kommande dagarna.

– I övrigt väntar vi inte oss den här jätteruschen som det kan vara när helgerna ligger på ett annat sätt och det bara är en eller två startdagar innan själva aftonen. Framförallt biltrafiken brukar bli mer intensiv då, så ser det egentligen ut i hela Skåne, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, som menar att trafiken lär vara som mest intensiv klockan 11–19.

Bengt Olsson ger sina trafiktips inför jul- och nyårsfirandet.

Mer trafikerat på nyår

Även om jultrafiken inte ser ut att bli överdrivet intensiv väntar något helt annat om en vecka - när det istället vankas nyårstrafik.

– Tittar man på nyår nere i Skåne så är det ganska intensiv trafik. Det är i stort sett på nyårsafton som det är ganska bra trafik på de flesta vägarna, även riksvägarna, säger Bengt Olsson.

När det gäller det skånska inlandet varnar Trafikverket för faran kring viltdjursolyckor, vilket framförallt resenärer som åker i gryningen eller skymningen ska tänka på. Bilister längs E6 bör även de tänka till lite extra.

– Det är en del ställen i Skåne med viadukter och broar där solen eller ljuset inte kommer åt och kan smälta till exempelvis isfläckar på morgonen. Då är det lätt att det inträffar olyckor. Det har vi sett inte minst både strax före och strax efter Hallandsåsen.

Även om det av allt att döma inte ser ut att bli någon snö under julfirandet varnar Bengt Olsson för de lokala väderomslagen, som kan innebära isfläckar med risk för trafikolyckor.

Varnar för lokalt väder

– Väderleken i sydsverige är alltid väldigt, väldigt lokal. Där måste man som som bilförare faktiskt ha egen koll på hur det ser ut framför en. För det kommer aldrig bli så att det är hundra procent klart eller hundra procent rensat. Även om det är väldigt torrt väglag rakt upp och ner framför en kan det ändra sig väldigt fort.

Skåne skiljer sig faktiskt åt gentemot övriga landet på flera vis.

– Det som är speciellt med Skåne är att det rör sig en hel del människor och fordon hela tiden. Det är inga avstånd att tala om i Skåne, jämfört med på andra ställen i landet. Därför avvaktar nära och kära ganska tätt inpå att de ska vara någonstans och bara tror att det ska fixa sig. Det kan vara en bra idé att fundera om man behöver lite större tidsmarginaler än man kanske hoppats på.

Tågtrafikanter reste i huvudsak till sitt julfirande redan i fredags alternativt åker under måndagen, två dagar då många tåg varit fullbokade i förväg.