Rekord i Riksgränsen – över fem meter snö: ”Helt galet mycket”

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets snörekord har slagits i Riksgränsen.

Över fem meter snö uppmättes på skidorten under måndagsmorgonen – och mer nederbörd väntas.

– Det har kommit ovanligt mycket nederbörd, säger Christophe Risenius, marknadschef Lapland resorts.

På flera håll i landet har våren gjort entré med takdropp, fågelkvitter och vårblommor.

Men i Sveriges nordligaste vintersportort Riksgränsen, Kiruna, har vädrets makter bjudit på ovanligt mycket snö den senaste tiden. På måndagsmorgonen visade skidortens egen mätning 530 (!) centimeter snö.

Årets snörekord har slagits i Riksgränsen.
Foto: Läsarbild
Årets snörekord har slagits i Riksgränsen.
Foto: Läsarbild
Över fem meter snö uppmättes på skidorten under måndagsmorgonen.

– Det är helt galet mycket snö. Men det är väldigt positivt för vår anläggning då vi kan pista helt fantastisk kvalitet i backarna, säger Christophe Risenius, marknadschef på Lapland resort.

Hela vintern har varit snörik i Riksgränsen och bjudit på mer nederbörd än genomsnittet.

– Det snöar ju så klart alltid mycket här och vi är vana vid höga nivåer. Men vi brukar inte ha riktigt så här mycket i snödjup utan mäter 3,5–4 meter i vanliga fall, säger Christophe Risenius.

Bara det senaste dygnet har 25 centimeter nysnö fallit på orten. På måndagsmorgonen var alla anläggningens liftar stängda.

– Det är väldigt mycket, särskilt i kombination med en hård vind. Vi jobbar hårt för att bereda backarna så att vi snart kan öppna igen, säger Christophe Risenius.

Samtidigt uppger SMHI att mer snö är att vänta natten mot tisdag.

– Prognosen visar att det lokalt kan komma uppemot ytterligare 20 centimeter inatt och i samband med hård vind kan det bli besvärligt väder. Vi har också utfärdat en klass 1 varning i Lapplandsfjällen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Med anledning av utvecklingen av coronaviruspandemin har myndigheter avrått från resor till bland annat fjällkedjor i Sverige. Riksgränsen har fortsatt sin anläggning öppen.

– Ja, det är lite mindre folk än vanligt här. Men vi har en del gäster och fortfarande flera bokningar över påskhelgen, säger Christophe Risenius.

Foto: Läsarbild
Hela vintern har varit snörik i Riksgränsen och bjudit på mer nederbörd än genomsnittet.
Publicerad:

LÄS VIDARE