Spaniens kungapar och regering virustestas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Två barn som sköter skolarbetet i sitt hem i Madrid efter att skolorna stängts med anledning av coronaviruset.
Foto: Xabier Parra/AP/TT
Två barn som sköter skolarbetet i sitt hem i Madrid efter att skolorna stängts med anledning av coronaviruset.

Samtliga spanska ministrar testas för coronaviruset. Så även kungaparet.

Under torsdagens extrainsatta regeringssammanträde närvarade bara de ministrar som krävdes för att godkänna nya virusåtgärder.

Beslutet blev massiva ekonomiska stödpaket.

Premiärminister Pedro Sánchez har beslutat att hålla alla sina möten via videokonferens den närmaste tiden. I Europa är Spanien efter Italien näst hårdast drabbat av virusspridning.

Jämställdhetsminister Irene Montero har testat positivt för coronaviruset, meddelar regeringen. Hon sitter i karantän tillsammans med sin partner, vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias, tillika andre vice regeringschef. Paret har tre barn.

Resultaten av testerna för övriga ministrar har ännu inte lämnats ut.

Även Kung Felipe VI och drottning Letizia har testats, enligt kungahuset. I fredags deltog drottningen på ett arbetsmöte i en kvinnoförening där också Irene Montero var med, rapporterar tidningen El País. Inte heller kungaparets status var publicerat på torsdagskvällen.

Sánchez lovar mer

Regeringen godkände ett hjälppaket på motsvarande 30 miljarder kronor till regionala myndigheter för att lindra virusspridningens ekonomiska konsekvenser.

Dessutom utökas hälsodepartementets budget med nära 11 miljarder kronor samtidigt som små och medelstora företag får drygt 150 miljarder kronor i likviditetsstöd.

Efter det extraordinära regeringsmötet sade Pedro Sánchez att ytterligare ekonomiska och skattemässiga stimulanspaket är att vänta de närmaste veckorna.

Han sade sig vara övertygad om att Spanien snart kommer att bemästra den ekonomiska skada som viruset har åsamkat landet.

Minst 84 döda

Den spanska sammanställningen för viruset steg på torsdagen till över 3 000 smittade och 84 döda, enligt tidningen El País.

Hälsodepartementet bedömer att virusets framfart fortsätter i två till fem månader. Det bästa scenariot kan nås om alla landets nya åtgärder fungerar perfekt. Experter ser dock inte det som särskilt troligt, rapporterar El País.

– I värsta fall kan det pågå i fyra eller fem månader, säger Fernando Simón, ansvarig för nödkoordination vid hälsodepartementet, till tidningen.

Huvudstadsområdet Madrid är hårdast drabbat i Spanien.

Fyra städer i Katalonien i nordöstra Spanien isoleras för att hejda spridningen: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui och Òdena. Beslutet berör minst 66 000 människor, enligt El País.

Historiskt börsras

En mängd åtgärder har vidtagits för att stävja utbrottet. Bland annat ska kollektivtrafiken desinficeras dagligen, museer stängas och flyg från Italien förbjuds. Det kommer att ta nio eller tio dagar innan det blir känt vilken effekt åtgärderna får, enligt Fernando Simón.

Dessutom hålls Madrids skolor stängda i två veckor. Det innebär att många studenter som bor på internat i den hårt virusdrabbade huvudstaden planerar att resa hem till sina hemorter och riskerar att ta coronaviruset med sig.

– Det stör mig att de inte har förklarat för oss om det är bättre att stanna på vårt boende eller åka hem. Om de stänger universitetet, vad vill de att vi ska göra? säger studenten Leo Cervantes.

Viruspanik präglade Madridbörsen där Ibex 35-indexet föll fritt med över 14 procent – det största raset i historien under en börsdag.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE