Villapriserna har ökat kraftigt senaste året

Uppdaterad 2020-07-13 | Publicerad 2020-07-09

Kenan Hasanoglu, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Malmö.

Det senaste året har villapriserna i Malmö stigit med sju procent.

Det är mer än i de andra storstäderna - och riket som helhet.

– Den främsta anledningen är att vi har haft ett extremt lågt utbud på villor, säger Kenan Hasanoglu, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån.

När Svensk Mäklarstatistik släppte sin månadsstatistik visade det sig att villapriserna i Malmö ökat med en procent i juni.

Sett över de senaste tolv månaderna har villapriserna i Malmö stigit med sju procent. Som jämförelse ligger rikssnittet på fem procent medan de i Stockholm har stigit med fyra procent.

– Villamarknaden är generellt sett stark i hela riket. Det är möjligtvis en coronaeffekt - att man vill ha mer yta för pengarna när man jobbar hemma mycket och vistas hemma mycket mer än tidigare, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Att villapriserna trots allt stigit mer i Malmö än i resten av landet menar Kenan Hasanoglu, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Malmö, beror på flera anledningar.

”Den primära faktorn”

Villorna i staden var länge billiga jämfört med i andra storstäder, stora bolag har etablerat sig och invånarna får i allmänhet en bättre ekonomi.

– Den främsta anledningen är att vi har haft ett extremt lågt utbud på villor, säger Kenan Hasanoglu.

Han utvecklar kort därpå:

– Det har varit den primära faktorn till att det har trissats upp. Vi har fortfarande väldigt många villaområden som är så kallade centrala. De blir genast ett väldigt bra alternativ till folk som vill flytta ut i ett villaområde men vill hålla sig inom centrum, vilket passar Malmös befolkning med unga par.

Hans Flink menar att stigande villapriser kan vara en coronaeffekt.

Prisökning har mattats

Sett över ett kortare tidsperspektiv har villapriserna i Malmö dock inte stigit lika mycket som rikssnittet. Både den senaste månaden och i ett tremånadersperspektiv har priserna, procentuellt sett, stigit mer i riket än i Malmö.

Kenan Hasanoglu är dock inte av uppfattningen att någon avmattning skett. Istället pekar han på en nationell inbromsning, där Malmös marknad och unga befolkning påverkats av Stockholmsmarknadens effekter av coronaviruset.

– Den här förändringen, inbromsningen, är nog tillfällig och var väl naturlig skulle jag vilja säga.

Medan villapriserna kraftigt har gått upp i Malmö det senaste året har priserna på bostadsrätter inte stigit på samma vis som i resten av landet. Det senaste året har bostadsrätterna bara blivit en procent dyrare.

Ända sedan Kenan Hasanoglu började som mäklare 2015 har priserna i Malmö drivits upp år för år.

En begränsad köpmarknad

– Jag upplevde att den här inbromsningen skulle ha kommit oavsett med corona eller inte. Det har mycket att göra med att vi kommit upp på en nivå nu och alla hänger inte med på det. Därför blir det lite avmattning.

Han tror dock att även bostadsrättspriserna kan börja stiga igen i höst, beroende på coronasituation där många valt att avvakta med sina köp. Någonting han menar hänger ihop med en medveten kundgrupp.

– Men köpmarknaden i Malmö är ganska begränsad också. Även om vi har en ung och växande population har en stor del kanske inte heller råd. De är begränsade eller uteslutna från köpmarknaden, så det går till en viss nivå sen stannar det upp.

Medelpriset för en villa i stor-Malmö är 4 502 000 kronor medan det för en bostadsrätt i centrala Malmö ligger på 33 013 kronor per kvadratmeter.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Testa här!