”Gangstaboy” åtalas för nät-övergrepp mot 250 barn

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Han kallade sig ”Gangstaboy” på nätet och låtsades vara en ung kille.

Egentligen var det en 42-årig pedofil utanför Oslo.

I dag åtalas mannen för att ha manipulerat över 250 barn till sexuella handlingar över webbkamera – flera av offren finns i Sverige.

Mannen åtalas i dag i Nedre Romerike tingsrätt utanför Oslo.

Han anklagas för brott mot över 250 barn och har erkänt allt.

Enligt ett pressmeddelande från den norska Åklagarmyndigheten har polisutredningen pågått sedan november 2017.

I första hand är det pojkar som har utsatts av mannen.

Manipulerade pojkar

Enligt åtalet har han använt sig av smeknamnet ”Gangstaboy” för att manipulera pojkarna att utföra sexuella handlingar över videosamtal genom Skype och Omegle. I några fall har flickor utsatts och då har han använt namnet ”Stine H”.

Flera barn i Sverige har utsatts av mannen och i den delen av utredningen har norska myndigheter samarbetat med svensk polis.

– Det har varit samarbete med svensk polis i ärendet i samband med att det har varit behov av målsägandeförhör och undersökningar i anslutning till det. Samarbetet har skett på både lokal och central nivå, säger åklagaren Carl Graff Hartmann till Aftonbladet.

Norska nyhetsbyrån NTB uppger att 48 barn i Sverige utsatts men uppgiften förnekas av åklagaren.

– Då har de missförstått något, så många är det i vart fall inte. Jag har tyvärr inte närmare upplysningar om hur många barn i Sverige det handlar om men det är ett mindre antal, säger Carl Graff Hartmann.

Maxstraffet: 16 år

Åklagaren ser mycket allvarligt på händelsen. Han vill inte säga vad han kommer att yrka på för straff innan rättegången. Maxstraff för gärningarna är 16 års fängelse.

– Detta är ju sexuella övergrepp mot barn i åldern 9–15 år och det är ett stort antal och det gör självklart saken mycket allvarlig. Den här typen av övergrepp är ganska dramatiska och polisen har värderat det som en mycket allvarlig sak, säger Carl Graff Hartmann.

Mannens advokat Gunhild Lærum säger till VG att 42-åringen erkänt och att han är ”glad” för att han blivit påkommen och gripen av polisen. Han får nu psykiatrisk hjälp, uppger tidningen.

”Ett beroende”

– Förklaringen till det här har att göra med hans personliga förhållanden och det kommer vi att utveckla i rätten, säger Gunhild Lærum till VG.

Till norska TV2 säger advokaten att mannen säger att han utfört gärningarna tvångsmässigt.

– Det har blivit ett beroende för honom, nästan en slags mani där han måste ha kontakt med många. Det har sitt ursprung i personliga förhållanden, säger hon till tv-kanalen.

Publicerad: