Viruset sprider sig – över hundra personer smittade i Italien

Av: Oscar Schau

Publicerad:
Uppdaterad:

155 personer har nu smittats av coronaviruset i Italien.

Hur smittan kom till landet är fortfarande oklart.

– Vi har inte hittat ”patient zero”, säger Angelo Borrelli på den italienska civilskyddsmyndigheten till CNN.

Skolor stängs och flera stora sportevenemang i regionerna Veneto och Lombardiet, där Milano är den största staden, kommer att ställas in i början av veckan. I Milano kommer också det världsberömda operahuset La Scala hålla stängt.

Även museer, universitet och religiösa sammankomster stängs. Detta för att förhindra spridningen av viruset som nu etablerat sig i norra Italien.

Operahuset La Scala håller stängt
Foto: ANTONIO CALANNI/ TT/Arkivbild
Operahuset La Scala håller stängt

På söndagen kom även beskedet att den traditionsenliga karnevalen i Venedig ställs in.

Av 155 smittade i landet ligger minst 26 på intensiven. Antalet sjuka innebär nästan en fördubbling av gårdagens antal. De flesta befinner sig i Lombardiet, där 89 personer uppges vara drabbade, skriver CNN.

Än så länge har fyra personer dött.

Foto: Serena Campanini/ANSA via AP
Flera matcher i Serie A ställs in på grund av viruset. Bland annat berörs en match med Parma, där svenske Dejan Kulusevski spelar.

Inte hittat källan

Samtidigt som myndigheterna kraftsamlar för att minimera spridningen pågår jakten på den person som ska ha tagit viruset till Italien.

Då det är oklart var personen befinner sig så är det svårt att förutspå var smittan kan dyka upp härnäst, säger Angelo Borrelli på den italienska civilskyddsmyndigheten till CNN.

– Vi har ännu inte hittat ”patient zero”, säger han till kanalen.

Över 50 000 personer har ombetts att stanna inomhus på grund av smittorisken i de värst drabbade områdena i norra Italien. Att lämna de drabbade områdena utan tillstånd kan vara straffbart, skriver BBC.

Både polis och militär är på plats för att säkerställa att karantänen inte bryts.

– Smittorisken är mycket hög och symptomen elakartade, säger Giulio Gallera, chef för hälsomyndigheten i Lombardiet till BBC.

Foto: AP Photo/Luca Bruno/TT
Polis och militär kontrollerar så att inga bilar passerar in i eller ut ur det avspärrade området vid Casalpusterlengo i norra Italien.

”Gränskontroller ineffektiva”

Trots ökningen av antalet smittade i Italien så har Folkhälsomyndigheten i Sverige ännu inte ändrat sin bedömning att risken för att coronaviruset ska spridas hit är låg.

I veckan kommer en ny lägesrapport från de italienska myndigheterna, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Har man en omfattande spridning i Italien och resandeströmmarna är stora hit därifrån så är det något som måste tas om hand. Att man får information när man lämnar Italien och när man kommer hit, om man ska kontakta sjukvården om man visar symptom, säger han.

Foto: Luca Bruno/ AP Photo/ TT
Människor i Italien ses hamstra förnödenheter

Enligt Anders Tegnell är gränskontroller på till exempel flygplatser ett dåligt sätt att begränsa spridningen på.

– Det viktigaste är att man har kontroller när folk lämnar ett drabbat område. Att kontrollera alla som kommer till Arlanda är som att leta efter en nål i en höstack och skulle kräva enorma resurser.

–Man ska informera och ha resurser på plats i samhället så att man snabbt kan ta hand om de som fått symptom. Det har visat sig vara ett effektivt sätt i de flesta länder. Man har inte hittat så många smittade i gränskontroller, av alla sjuka i Kina handlar det bara om några få procent. Kontroller är ett ineffektivt sätt och kan skapa en falsk trygghet, säger Anders Tegnell.

Foto: Luca Bruno/ TT/ AP Photo
Personal bär in nya sängar till sjukhuset i Codogno.
Publicerad:

LÄS VIDARE