Kaos på akuten – sjukhus i stabsläge

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Södersjukhuset i Stockholm har gått upp stabsläge. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT
Södersjukhuset i Stockholm har gått upp stabsläge. Arkivbild

NYHETER

Södersjukhuset i Stockholm har gått upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist. Läget på akuten beskrivs som kaotiskt.

– Det finns de som har väntat i över ett dygn, vilket vi tycker är mycket olyckligt, säger sjukhusets vd Mikael Runsiö.

Det var strax före klockan 13 på söndagen som sjukhuset gick upp i stabsläge, något som Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Södersjukhusets vd Mikael Runsiö säger att patienter har fått vänta väldigt länge på att bli inlagda. Därför har de blivit kvar på akuten.

– Vi har sedan slutet av förra veckan och under den gångna helgen sett att vi har haft större och större svårigheter att få upp våra patienter på vårdavdelningarna från akutmottagningen.

Omprövas på måndagen

Platsbristen på vårdavdelningarna beror till stor del på att patienter som är medicinskt färdigbehandlade inte kan föras vidare till andra sjukhus för fortsatt vård, som geriatrik, rehab eller palliativ vård, säger Mikael Runsiö.

Han kan inte säga hur länge stabsläget kommer att vara i kraft.

– Det ser redan något bättre ut, men det är för tidigt att ropa hej. Vi kommer att hålla stabsläget under natten och så får vi ta ett nytt beslut i morgon (måndag), på förmiddagen.

Mikael Runsiö kan ännu inte säga varför trycket på akuten varit så stort den senaste tiden. Influensa och vinterkräksjuka kan ha bidragit, tror han.

"Beror på personalbrist"

Akil Awad, läkare på Södersjukhuset och en av dem som startat Sjukvårdsuppropet i Stockholm, ser personalbristen som det grundläggande problemet.

– Det är personalbrist som gör att vi har stängda vårdplatser, som gör att vi inte kan lägga in patienter. Problemet är inte akuten, problemen på sjukhuset syns på akuten., säger han till TT.

Han arbetade själv natten till söndagen, men inte på akuten, och har hört om hur väldigt sjuka patienter har varit tvungna att vara kvar på akuten över natten eftersom de inte kunde läggas in på grund av vårdplatsbrist.

– Det visar hur små marginaler vi har, hur skört systemet är. Det behövs inte mycket för att det ska bli en sådan här situation. Det är ingen storhelg, ingen blixthalka, det är egentligen inget särskilt med den här helgen för övrigt, påpekar han.

Akil Awad tillägger att problemen med brist på vårdplatser inte bara gäller Södersjukhuset.

– Det finns ett gemensamt problem för hela Stockholm. Det genomsyrar hela regionen.

Inget nytt problem

I januari i år larmade både anhöriga och personal om kaotiska förhållanden på Stockholms akutsjukhus, i synnerhet på Södersjukhuset. Då förklarade Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, situationen med en rad olyckliga omständigheter, bland annat stor belastning på vården i kombination med it-störningar.

I januari förra året gick Södersjukhuset vid två tillfällen upp i stabsläge av samma anledning. Även i mars 2018 hände samma sak.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN