Svenska Mia, 30, fast på Nya Zeeland

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidigt på onsdagsmorgonen beslutade Nya Zeeland om total lockdown.

Svenska Mia Spillman, 30, måste nu hålla sig inomhus i fyra veckor.

– De har verkligen stängt ner allt och folk är livrädda.

Svenska Mia Spillman, 30, är ursprungligen från Västerås men har bott på Nya Zeeland i totalt tio år, varav två på Palmerston North på Nordön.

Vid 19-tiden på onsdagskvällen, lokal tid, fick hon ett sms med uppmaningen att stanna där hon är efter att landet uppdaterat sin varningsnivå till maxnivå.

– Det betyder att där vi är ikväll måste vi stanna och får bara lämna huset om vi ska ut och springa, ta en promenad eller gå till affären. Annars ska vi vara hemma.

Mia Spillman är i hemkarantän liksom resten av Nya Zeelands befolkning.
Foto: PRIVAT
Mia Spillman är i hemkarantän liksom resten av Nya Zeelands befolkning.

Hemkarantän i fyra veckor

Hemkarantänen gäller i fyra veckor och är obligatorisk för hela befolkningen.

–Just nu är det lite kaos här. Folk är livrädda och affärerna har varit helt slutsålda den senaste tiden. Det har även varit jättestökigt i trafiken då folk har försökt ta sig runt i städerna och ta sig hem dit i landet de bor. Det har varit bilar precis överallt.

Mia berättar att många blev chockade när varningsnivån höjdes från nivå två till nuvarande fyra trots att landet bara haft strax över 200 konstaterade coronafall hittills.

– Även om vi hade blivit förvarnade så var det nog många tyckte det var obehagligt att det höjdes så snabbt.

Foto: privat
Notisen som skickades ut till invånarna på Nya Zeeland.

Stängt ner allt

Hur den kommande tiden blir vet hon inte i nuläget.

– De har verkligen stängt ner allt. Den du bor med är den enda du ska ha något att göra med egentligen. Ska du prata med sina grannar måste de stå på sin sida om staketet och på behörigt avstånd. Det är otroligt strikt. Vi har panikhamstrat lite saker och köpt spel. Men fyra veckor är rätt lång tid så vi får se hur det går.

Att landets regering valt att agera så kraftigt tror Mia beror på att man så tidigt som möjligt vill begränsa smittspridningen på den isolerade önationen.

– Man har sett hur det har gått för andra länder och vill undvika att det ska bli som Europa här. Men jag är inte speciellt orolig för egen del. Vi är så isolerade här borta så om vi lyckas utplåna det här nu så tror jag att vi kommer vara relativt säkra.

”Katastrofal påverkan på ekonomin”

För Mia, som vanligtvis arbetar och studerar, kan det komma att bli tal om hemarbete framöver. Dock oroar hon sig för vänner och bekanta.

– Även om jag tycker att det var ett steg som man definitivt behövde ta så kan jag se konsekvenserna. Många är väldigt, väldigt oroliga just nu och otroligt många människor har redan förlorat sina jobb och har svårt att betala av sina huslån. Så inom några månader kan detta få en katastrofal påverkan på vår ekonomi.

Som utvandrad svensk har hon följt den svenska nyhetsbevakningen intensivt.

– Jag har läst mycket om det här med flockimmunitet och funderat mycket på vad som har gjort att Sverige valt att gå i rakt motsatt riktning gentemot övriga världen som stängt ner samhället. På sätt och vis tror jag att det är bra att svenskarna kan ha kvar så mycket av det normala livet som möjligt, vilket vi saknar här nu.

PODD Corona - därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE