Chatt med experten om nya coronaviruset

Uppdaterad 2020-02-13 | Publicerad 2020-02-06

Det nya coronaviruset sprider sig snabbt och 565 dödsfall har nu rapporterats, framförallt i Kina.

Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi, Karin Tegmark Wisell, svarade på läsarnas frågor om den nya smittan.

  • Karin Tegmark-Wisell
    6 feb 2020

    Nu avslutar vi chatten. Tack så mycket för era frågor! Läs gärna Folkhälsomyndighetens frågor och svar om du vill ha mer information. 

  • Karin Tegmark-Wisell
    6 feb 2020

    Hej Markus, vi har ännu inte tillräckligt med fakta för att svara på denna fråga. Sannolikt finns det en enorm variation från de som har en kort period till de som är sjuka under flera veckor. 

  • 6 feb 2020

    Hur länge bär en smittad i genomsnitt på smittan innan personen blir friskförklarade?

    Markus
  • Karin Tegmark-Wisell
    6 feb 2020

    Hej Agnetha, det är uppenbart att coronavirus kan ge upphov till svår sjukdom. Hur stor andel är osäkert, men cirka 10-20 procent är en rimlig siffra. Vad det gäller dödligheten måste vi också beakta att det finns ett stort antal lätt sjuka i befolkningen som aldrig kommer till diagnos och inte finns med i statistiken. Exakt procentsats för dödstalet går därför inte att säga i nuläget.

  • 6 feb 2020

    Tycker det är oroväckande när2,790 (14%) är i ett kritiskt tillstånd. Hur ser ni på detta? Med antal döda är det ju rätt höga siffror om endast ca 28000 är smittade.Tillhör en riskgrupp och det känns inte bra då man vet hur mycket folk reser idag.

    Agnetha Lundin
Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen