Vännerna hade varit på bilträff före svåra olyckan

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

MATFORS. De sex unga vännerna hade varit på en bilträff när deras bil körde av vägen och kraschade, bekräftar nu polisen. Fyra dog och två skadades allvarligt. 

Varför olyckan skedde är fortfarande ett mysterium.

– Men vår huvudtes är att hastigheten varit alldeles för hög, säger Josef Wiklund, lokalpolischef.

Polisens intensiva utredningsarbete fortsatte på måndagen vid olycksplatsen sydväst om Sundsvall, där fyra 16-åriga pojkar dog natten mot söndag. Flera tekniker fanns på plats och mätte olika avstånd på vägen, bland annat på de bromsspår som fanns på platsen.

– Vi gör en teknisk undersökning av platsen och fotar av den för att försöka bygga upp händelseförloppet, säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

De sex vännerna hade varit på ett cruising-evenemang i Hassela, runt 3 mil från olycksplatsen, och skulle lämna av personer i Stöde då olyckan inträffade, skriver polisen på sin hemsida.

Varför olyckan skedde är fortfarande oklart.

– Vi har en mängd olika teorier men det är för tidigt att säga någonting om dem. Det vi kan säga med säkerhet är att hastigheten varit för hög, säger Josef Wiklund.

Poliser på olycksplatsen.
Foto: ANDREAS BARDELL
Poliser på olycksplatsen.

Klipp från Snapchat sprids

I sociala medier och i internetforum har ett filmklipp från appen Snapchat spridits som sägs vara filmad inifrån bilen innan den svåra olyckan.

– Förundersökningsledaren tittar närmare på den, säger Josef Wiklund.

En nära vän till en av de döda, som inte vill uppge sitt namn, berättar för Aftonbladet att många av de inblandades vänner var på plats på bilträffen i Hassela.

– Nästan alla var ju där, säger personen.

På olycksplatsen söder om Matfors utanför Sundsvall har det upprättats en minnesplats, där folk lägger ner blommor och foton för att minnas de döda. På måndagseftermiddagen fanns förutom polis även personal från den lokala församlingen på plats.

Foto: AFTONBLADET
Fyra 16-åriga pojkar dog i samband med singelolyckan.
Foto: ANDREAS BARDELL
Rebecca, 22, besöker olycksplatsen.

Rebecca, 22: ”Kunde varit mina vänner”

Rebecca Östberg, 22 hade tagit sig dit från Alnö för att tända ett ljus på platsen. Hon hade själv planerat att åka på bilträffen i Hassela i lördags kväll.

– Det är samma kultur och samma folk som de som jag umgås med. Det hade lika gärna kunnat vara mina vänner. Det är så tragiskt, säger hon.

Hon kände inte de inblandade, men hennes lillebror är i samma ålder.

– Det är jobbigt. Det känns verkligen dystert. Man har ju sett på bild hur det har sett ut här, men här plats ser man ju verkligen hur det kan ha gått till och kan försöka förstå situationen bättre.

Foto: NILS JAKOBSSON
Olycksplatsen utanför Sundsvall.
Publicerad:

LÄS VIDARE