Översvämningarna ”en stöt i landets hjärta”

TT-AFP

Publicerad 2019-11-14

Italien utfärdar ett formellt nödläge med anledning av översvämningarna som sköljt genom Venedig.

Premiärminister Giuseppe Conte beskriver den böljande krisen i världsarvsstaden som "en stöt i landets hjärta".

Regeringen utfärdar en typ av undantagstillstånd och avsätter motsvarande drygt 210 miljoner kronor för de mest akuta åtgärder som krävs mot förödelsen i Venedig.

Vattnet har forsat in i hem, butiker, kyrkor och historiska byggnader och orsakar skador som enligt stadens borgmästare kan komma att kosta miljardbelopp.

Venedigbor med skadade bostäder kan få upp emot motsvarande 50 000 kronor vardera i statligt stöd och näringsidkare ännu mer.

Larm på morgonen

På torsdagsmorgonen ljöd larm i Venedig för att varna invånare om att vattnet än en gång väntades översvämma staden som drabbats av exceptionella nivåer av "acqua alta", högvatten, tidigare i veckan.

Under torsdagen höll sig vattnet på en relativt låg nivå jämfört med tisdagen. Då steg vattnet till 187 centimeter, den högsta nivån på över 50 år, och runt 80 procent av staden stod under vatten.

Vattnet nådde likväl tillräckligt högt för att salt och smutsigt vatten skulle flöda in på stadens gator.

Försenade barriärer

Venedig ligger på öar i en lagun vid den italienska kusten. Sedan 1980-talet har det funnits planer för ett bygge av ett system med vallar vid lagunens inlopp som ska kunna isolera den när vattnet stiger i Adriatiska havet utanför.

Mångmiljardprojektet har dock sinkats återkommande och varit föremål för mutskandaler. Byggandet påbörjades 2003, men är ännu inte avslutat.

– Det är inne på sista sträckan och nu måste det färdigställas och upprätthållas, säger premiärminister Conte under sitt Venedigbesök, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Han uttrycker en förhoppning om att systemet skulle kunna användas inom de närmsta åren.

Bedömer skadorna

Myndigheterna ska nu bedöma skadorna på stadens stora kulturella värden, bland annat Markuskyrkan, som i tisdags svämmades över för sjätte gången på 1 200 år. Varje år besöks staden – med runt 50 000 invånare – av omkring 36 miljoner turister.

Stefano Gabbanoto öppnade i morse sin tidningskiosk i Venedig, trots att han visste att han skulle behöva stänga den igen kort senare.

– Det är mitt levebröd, vad kan jag göra? säger han och lägger till att han kan fortsätta sälja de höga färgglada plastklädda stövlar som han placerat ut runt kiosken.

Vadar i vattnet

Turister vadade under torsdagsmorgonen runt i vattnet i staden och poserade för bilder.

Före beskedet om undantagstillstånd träffade premiärminister Giuseppe Conte bland andra Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro och representanter för räddningstjänsten.

– Vi måste vara motståndskraftiga och anpassa oss. Vi behöver politik som ser på klimatet med helt andra ögon, säger Italiens partilöse klimatminister Sergio Costa.