Oro inför personaltester på SUS: ”Helt ny situation”

Publicerad 2020-04-30

Karolina Bohman, vice ordförande i Malmö Läkarförening.

Hälften av personalen på en avdelning i Helsingborg var smittade av covid-19.

I Malmö råder samtidigt en oro men också en ovisshet kring vad personaltesterna ska visa.

– Det blir spännande att se om det resultatet kommer här i Malmö med eller om det här bara var ett extremfall, säger Karolina Bohman, vice ordförande i Malmö Läkarförening.

Region Skåne drog i tisdags igång med att testa vårdpersonal på akutsjukhusen i Malmö och Lund. Med en ny testmetod - en molekylärbiologisk testmetod - kan Region Skåne då se om den vårdpersonal som är sjukskriven är smittade av covid-19 eller inte.

Testningen av vårdpersonalen ska på så sätt göra att vårdpersonal snabbare kan återvända till arbetet.

– Vi är väldigt glada att vi har en daglig avstämning med ledningen. Det gäller alla fackliga och inte bara vi på läkarförbundet, säger Karolina Boman, vice ordförande i Malmö Läkareförening.

Hon arbetar som specialistläkare på Skånes onkologiska klinik på SUS i Malmö.

– Det underlättar i vårt arbete och hela den här situationen. Det här väcker mycket oro hos alla men jag tycker att arbetsgivaren tar det på allvar och ser nyttan av att samarbeta med oss, säger Karolina Boman.

”Var väldigt glädjande”

Föreningen har dagliga avstämningar med förvaltningsledningen på SUS men några resultat för hur många av de sjukskrivna i Malmö som är smittade av covid-19 har ännu inte kommit.

– Men kapaciteten är ju fortsatt begränsad. Det sker en prioritering i vilka som testas. Det går ut på att de som verkligen behövs i vården får göra tester. Vi ser framemot en bredare testning av alla men det har funnits svårigheter i det här.

Vårdpersonal testas nu på alla fem akutsjukhusen i Skåne. Det hela började som ett pilotprojekt i Helsingborg i förra veckan och när resultaten av testerna redovisades visade det sig att hälften av all personal på en avdelning på Helsingborgs lasarett har covid-19.

– Det blir spännande att se om det resultatet kommer här i Malmö med eller om det här bara var ett extremfall. Men det var väldigt glädjande att patienterna inte var smittade, säger Karolina Boman som passar på att hylla vårdhygienen i Sverige.

Hårdare drabbat

En viktig skillnad mellan Helsingborg och Malmö är att det i nuläget är fler patienter med covid-19 som behöver slutenvård i Helsingborg, än vad som är fallet i Malmö.

– Vi fick siffror i dag på att de är hårdare drabbade i Helsingborg men vet inte vad det innebär än. Det vi vet är att bara för att vi tycker att det startat lugnt i Skåne ska vi inte slappna av.

Klart är att det råder en stor oro bland vårdpersonalen även i Malmö.

– Den här balansgången som på nåt sätt finns, mellan det med att alla ska bli smittade och att vi ska få flockimmunitet samtidigt som vi inte får bli smittade. Det är en helt ny situation. Så det är klart där är en oro, det finns för alla i nya situationer.