Malmö stad vill se högskoleprov i höst

Uppdaterad 2020-09-17 | Publicerad 2020-08-26

Malmö stad vill se till att högskoleprovet ska genomföras i höst och i vår, trots att det ställts in. 

Under dagen har det skickats en skrivelse till Universitets- och högskolerådet där Malmö erbjuder att fixa lokaler och volontärer för att proven ska kunna genomföras.

Stadshuset i Malmö.

Högskoleprovet i våras ställdes in på grund av coronapandemin, och i höst skulle det ha genomförts den 18 oktober. Men här satte covid-19 käppar i hjulet och proven ställdes in med motiveringen att det var svårt att genomföras med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det skulle inte finnas tillräckligt många provlokaler och vakter för att kunna säkerställa ett tryggt avstånd mellan provdeltagarna. 

I en skrivelse från grundskolenämnden samt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö stad betonas att Malmö är en stad med ung befolkning och där arbetslösheten är högre än genomsnittet i landet. 

I ett pressmeddelande beskriver Malmö stad högskoleprovet som en viktig möjlighet för personer i staden att komma in på akademiska utbildningar.

”Detta får i sin tur stor betydelse för att säkra kompetensförsörjning och motverka arbetslöshet. Det är därför särdeles viktigt för Malmö att högskoleproven återigen kan genomföras”, skriver Malmö stad i pressmeddelandet.

Högskoleprov, 2014.

Följ ämnen i artikeln