Så länge stannar sommarvärmen

Uppdaterad 2020-08-19 | Publicerad 2020-08-18

Det har varit otroligt varmt i Sverige de senaste dagarna, men snart vänder det och redan till helgen kan vi se lite mer normala temperaturer.

– Man kan räkna med svalare väder, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Extremvärmen hade sitt grepp om landet i helgen och början av veckan med temperaturer långt över det normala för årstiden. Under både lördagen, söndagen och måndagen var Lund varmast med en temperatur på drygt 31 grader.

– Det har varit väldigt varmt för att vara augusti. Det är den heta medelhavsvärmen som dragit upp över oss, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Svalare väder väntas

Redan på torsdag väntas temperaturerna sjunka och fram till lördagen och söndagen har vi temperaturer som stämmer mer överens med en vanlig svensk augustimånad.

– På söndag har det slagit om över hela landet och vi kan räkna med svalare väder nästa vecka, säger Mikael Sjöstrand.

När temperaturen sjunker kan en känsla infinna sig av att sommaren är över, men hösten är ännu långt borta.

– Det kommer dröja till slutet av september eller oktober innan det blir meteorologisk höst. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen ska vara lägre än tio grader fem dagar i följd, säger Mikael Sjöstrand.

Fortsatt hög brandrisk

Det har knappt regnat någonting på sistone, vilket lett till extremt hög brandrisk längs med kusten från Skåne till östra Svealand. I resten av landet har brandrisken också varit hög eller mycket hög, med undantag för fjällen.

– Det är först nästa vecka som den går ned, då vi ser regn i prognosen och lägre temperaturer, säger Mikael Sjöstrand.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln