Hon varnade familjen för att korsa floden: ”De var panikslagna”

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilden på Óscar Alberto Martínez Ramírez och den tvååriga dottern Valeria som drunknade i Rio Grande har skakat en hel värld.

Nu berättar migranten Xiomara Mejia att hon varnade familjen för att korsa floden:

– De såg panikslagna ut, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Óscar Alberto Martínez Ramírez och dottern Valeria från El Salvador drunknade i Rio Grande, nära den amerikanska gränsen, inför hustrun och mamman Tania Vanessa Ávalos ögon.

Bilden på tragedin har chockat världen och väckt kritik mot USA:s asylprocess för migranter från Centralamerika.

Samtidigt avslöjas allt fler detaljer om familjens förödande flyktfärd.

”Nervösa och rädda”

De lämnade El Salvador redan i april och i söndags kom de till den mexikanska gränsstaden Matamoros, som ligger ett par kilometer från Brownsville i Texas. Målet var att söka asyl i USA.

Men när familjen fick veta att det skulle kunna ta veckor för asylprocessen att över huvud taget sätta i gång fick de panik, berättar migranten Xiomara Mejia för nyhetsbyrån AP.

– De var väldigt nervösa och rädda. De såg panikslagna ut, säger hon.

1 av 5 | Foto: Julia Le Duc / AP
26-årige Óscar Alberto Martínez Ramírez och dottern Valeria hittades drunknade i närheten av den mexikanska gränsstaden Matamoros i måndags.

Hon varnade dem för att korsa Rio Grande.

– De frågade mig: ”har du inte försökt korsa floden? Då sa vi till dem: ”Nej, framförallt för barnens skull. Jag kan inte simma, mina barn kan, men oavsett kommer jag inte att ta risken”.

Det sista familjen sa till Meija var att de skulle komma tillbaka på måndagen.

– Jag trodde inte att de skulle bestämma sig för att korsa floden, säger hon till AP.

Dog i varandras armar

Det var i måndags morse som den 25-årige pappan och dottern hittades vid strandkanten, bland nedtrampade vasstrån och tomma ölburkar.

Rosa Ramirez, mamma till Óscar Alberto Martínez Ramírez och farmor till Valeria, har berättat för flera medier att hon har svårt att titta på bilden där den nästan tvååriga flickan har armen om sin pappas nacke.

– Men samtidigt fyller den mig med ömhet. Jag känner så många saker, eftersom han inte vid något tillfälle släppte sin dotter. Han skyddade henne. De dog i varandras armar, säger hon, enligt Daily Mail.

Rosa Ramirez bodde tillsammans med sin son, hans hustru Tania Vanessa och lilla Valeria i San Martin, utanför El Salvadors huvudstad San Salvador.

Området beskrivs som ett arbetarklassområde med en befolkning kring 40 000 människor som då och då drabbats av gängvåld.

Tyckte inte om idén

Men det var inte därför familjen bestämde sig för att söka asyl i USA, enligt Rosa Ramirez. De lämnade landet av ekonomiska orsaker. Óscar arbetade i en pizzeria och Vanessa stod i kassan i en snabbmatsrestaurang, och båda drömde om att ha råd med ett eget hus och kunna spara pengar.

Rosa tyckte inte om idén att familjen skulle lämna tvårummaren och söka lyckan i USA. Hon föreslog att barnbarnet skulle stanna kvar med henne i El Salvador.

– Han sa ”nej mamma, hur kan du tro att jag ska lämna henne?”.

Utsätts för kidnappningar, våld och mord

Asylprocessen för migranter från Centralamerika har skärpts sedan Donald Trump blev president i USA. I dag tvingas migranter vänta i Mexiko, ofta vid överfulla flyktingläger, medan deras ansökan handläggs i USA – en väntan som kan dröja flera år.

På flera platser i Mexiko, bland annat i Matamoros dit familjen tagit sig, har migranter också utsatts för gängrelaterade kidnappningar, våld och mord.

Därför väljer många asylsökande att ta sig över gränsen till USA via osäkra och ibland livsfarliga vägar.

Tusentals av de som lyckas ta sig till USA har hamnat i förvar vid gränsstäder, och tvingas även där leva under svåra förhållanden.

Foto: Paul Wallander

SÅ KAN DU HJÄLPA

Publicerad:

LÄS VIDARE