Adaktussons kritik efter EBT:s pressträff: Ovanlig åtgärd

Publicerad 2019-06-20

Lars Adaktusson avfärdar Ebba Busch Thors påstående om att han far med osanning.

Hennes agerande under torsdagen kan dessutom skada partiet, menar han.

– När en partiledare kallar till presskonferens på det här sättet sänder det signaler som definitivt inte är bra för vårt parti.

Turerna kring Lars Adaktusson har varit många de senaste dygnen.

Under gårdagen kunde Aftonbladet avslöja att Lars Adaktusson petas från Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare.

Valberedningen saknar förtroende för KD-toppen, som dock själv menar att det var hans eget beslut att inte kandidera.

Den senaste tiden, framför allt under EU-valrörelsen, har det riktats kritik mot KD-toppen efter att det framkommit att han röstat mot aborträtten vid 22 av 28 tillfällen i omröstningar i EU-parlamentet

– Jag är väldigt trygg i att jag har informerat partiledningen i Stockholm om mitt sätt att rösta och jag har inte under de här fyra åren fått några anmärkningarna från partiledaren eller partiledningen om mitt sätt att rösta, sa Adaktusson på torsdagsmorgonen.

EBT: ”Förtroendet är skadat”

Men enligt partiledaren Ebba Busch Thor är Adaktussons påståenden felaktiga.

– Det stämmer helt enkelt inte. Vi har självklart varit väl informerade om partilinjen, men om tillämpningen av partilinjen har vi inte haft information på det sätt som Lars Adaktusson påstår, sa hon på en blixtinkallad pressträff på torsdagseftermiddagen och tillade att förtroendet för Adaktusson är skadat och att situationen är mycket beklaglig.

– Det är allvarligt när en så pass tung företrädare inte redogör korrekt för händelseförloppet. Mitt förtroende för Lars Adaktusson är skadat inte minst för hans sätt att hantera de här frågorna de senaste dygnet. Det är djupt problematiskt.

”Väldigt ovanlig åtgärd”

Men nu slår Adaktusson återigen tillbaka och menar att han har informerat ledningen.

Vad säger du om att Ebba Busch Thor går ut och indirekt anklagar dig för att ljuga?

– Jag tycker det är beklagligt, självklart. Jag inser att det är en väldigt ovanligt åtgärd att kalla till presskonferens och på det här sättet kritisera en partikamrat, säger Lars Adaktusson.

Samtidigt vidhåller han att han varje månad rapporterat till partistyrelsen om hur han har röstat. Varje år har han dessutom skrivit en rapport där han sammanställt hur han röstat, i vilken röstningar om abortfrågan ingår.

– Det är bara att gå till handlingarna och titta, menar Adaktusson.

Sänder fel signaler

Vad ser du för framtid i partiet?

– Jag är vald till riksdagen, är hundra procent kristdemokrat och kommer fortsätta vara det.

Hur skadar det partiet att relationen mellan er två ser ut så här?

– Jag kan inte bedöma det, men det är klart att när en partiledare kallar till presskonferens på det här sättet sänder det signaler som definitivt inte är bra för vårt parti.