Företag på Arlanda anmäler Swedavia till Konkurrensverket

Uppdaterad 2020-08-17 | Publicerad 2020-08-12

Arlandabaserade markoperatören Menzies anmäler flygplatsbolaget Swedavia till konkurrensverket.

Anledningen är den omdirigering av flygverksamheten som genomfördes i samband med coronakrisen, och som ska ha inneburit kraftigt växande kostnader.

Enligt den anmälan som har skickats in till Konkurrensverket har företaget inte kompenserats för de ökade kostnader som blev resultatet av omdirigeringen.

– Vi har skickat ett åläggande till Swedavia och begärt att de lämnar in synpunkter på anmälan samt vissa uppgifter, säger Alexander Albrecht, föredragande på Konkurrensverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Swedavia valde att dirigera om flygtrafiken till Terminal 5 på grund av coronakrisen.

Swedavia riskerar böter på 25 miljoner

Det var i slutet av mars och under pågående coronoapandemi som Arlanda plötsligt styrde om avgående och inkommande flyg från Terminal 2, där Menzies är lokaliserat, till Terminal 5.

Det statsägda flygplatsbolaget har missbrukat sin marknadsdominerande ställning på området, menar företaget som yrkar på 25 miljoner kronor i böter för Swedavia.

Konkurrensverket kräver svar på fredag

Enligt Nyhetsbyrån Siren har Konkurrensverket krävt svar av Swedavia senast på fredag den 14 augusti, men Swedavia i sin tur har bett om mer tid.

Menzies ingår i en internationell flygplatskoncern som, förutom Arlanda, också har verksamhet på Landvetter flygplats utanför Göteborg.

Följ ämnen i artikeln