Tegnells problem med immuniteten: Sprids ojämnt

Uppdaterad 2020-07-24 | Publicerad 2020-07-23

Covid-19 beter sig inte som andra virus när det gäller immunitet.

Det konstaterade Anders Tegnell på dagens presskonferens.

– Jag börjar bli mer och mer tveksam till om vi någonsin kommer få en riktigt bra känsla för hur immuniteten ser ut i befolkningen.

Immunitet var återigen på tapeten under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten. Senast igår konstaterade Anders Tegnell att alla som har blivit smittade av coronaviruset har någon form av immunitet.

– Vi ser inga personer som insjuknar två gånger i covid-19, sa statsepidemiologen då.

Men när immuniteten på befolkningsnivå diskuterades på dagens presskonferens var det en mindre tvärsäker Anders Tegnell som svarade på journalisternas frågor.

– Det är för mig helt klart att det är betydligt svårare att mäta befolkningsimmunitet för covid-19 än sjukdomar som mässling, röda hund och annat. Här är det inte förutsägbart, det sprids väldigt ojämnt, säger Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell

Ingen flockimmunitet

I går publicerade företaget Werlabs resultaten från de senaste tre veckornas antikroppstestning. Dessa visade att 14,5 procent hade antikroppar i Stockholm. I Göteborg låg motsvarande siffra på 15,1 procent och i Malmö på 8 procent – långt ifrån den flockimmunitet som, trots att den inte varit ett uttalat mål från Folkhälsomyndighetens sida, blivit starkt sammankopplad med den svenska coronastrategin.

På frågan om det är en besvikelse för Folkhälsomyndigheten att man nu inte tycks kunna mäta flockimmunitet säger statsepidemiologen:

– Det hade förstås varit trevligt om man kunde mäta den på ett bra sätt. Nu har det visat sig svårt, kanske till och med omöjligt, och då får vi gå tillbaka till de traditionella vägarna och titta på hur spridningen ser ut i verkligheten. Och där ser vi ju hur smittspridningen håller på att gå ner.

Antikroppar inte allt

Anders Tegnell menar även att man inte ska stirra sig blind på antikropparna.

– Det finns ju mer och mer signaler om att en ganska stor andel är immuna utan att ha antikroppar. Hur stor den andelen är vet vi inte, men det har pratats om allt från 20-30 procent till uppåt 100 procent fler, säger han och tillägger:

– Jag börjar bli mer och mer tveksam till om vi någonsin kommer få en riktigt bra känsla för hur immuniteten ser ut i befolkningen, och därför blir det viktigare och viktigare att titta på utvecklingen av nya fall.