al-Baghdadis väg till IS-ledningen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Abu Bakr al-Baghdadi under sitt första officiella framträdande i en moské 2014. IS-ledaren dödades efter en amerikansk attack som inleddes på lördagskvällen. Arkivbild.
Foto: Uncredited
Abu Bakr al-Baghdadi under sitt första officiella framträdande i en moské 2014. IS-ledaren dödades efter en amerikansk attack som inleddes på lördagskvällen. Arkivbild.

NYHETER

70-talist, flerbarnsfar – och terrorrörelsen IS högste ledare.

Abu Bakr al-Baghdadi dog i samband med en attack som inleddes på lördagskvällen av USA:s militär, meddelar president Donald Trump.

Så här blev han en av världens mest fruktade terrorister.

al-Baghdadi föddes norr om Bagdad 1971 och växte upp under enkla förhållanden.

Hans gymnasiebetyg räckte inte för att studera juridik och till följd av sin dåliga syn kunde han inte heller ta värvning i det militära. Därför valde han i stället att flytta till huvudstaden för att studera islam.

I samband med att USA invaderade Irak 2003 grundade al-Baghdadi en egen islamistisk rörelse, som dock aldrig ska ha utfört några större attacker.

"Jihadisternas universitet"

Mellan 2004 och 2012 satt han frihetsberövad vid flera tillfällen, men släpptes samtliga gånger efter en kortare tid. Under den här perioden tillbringade han bland annat tid i det ökända Camp Bucca-fängelset – som kallats "jihadisternas universitet" – där han knöt flera viktiga kontakter med irakiska ex-soldater.

2005 svor al-Baghdadi trohet till Abu Musab al-Zarqawi, den brutale ledaren för al-Qaidas irakiska gren. Året därpå dödades al-Zarqawi i en amerikansk drönarattack och efter att även hans efterträdare likviderats tog al-Baghdadi över som ledare 2010.

Kort därpå väckte al-Baghdadi liv i den slumrande terrorgruppen IS, som bedöms ha funnits i olika konstellationer sedan 2004. Efter al-Baghdads inträde expanderade terrorrörelsen till Syrien 2013 och i samma veva förklarade den sig oberoende från al-Qaida.

Abu Bakr al-Baghdadi utropade sig själv till kalif 2014 och hade som mest kontroll över totalt sju miljoner människor i de IS-kontrollerade områdena i Syrien och Irak.

Hållit sig undan

al-Baghdadi har hållit sig undan offentligheten och det har flera gånger under åren kommit uppgifter om att han dödats. Det har rått delade meningar om vart den diabetessjuke terrorledaren har tagit sin tillflykt sedan rörelsen fördrivits från de områden den kontrollerat.

I april i år släpptes en video på al-Baghdadi där han bland annat konstaterade att striden om al-Baghuz – den sista ort som IS kontrollerade i Syrien – var över. Den kurdiska SDF-alliansen utropade seger där i mars i år.

USA har tidigare utfäst en belöning om 25 miljoner dollar till den som kan ge tips som leder till att IS-ledaren grips.

Förutom de omfattande brott mot mänskligheten som utförts i IS namn har al-Baghdadi själv anklagats för att ha våldtagit flera kvinnor och barn, däribland en yazidisk flicka och en amerikansk hjälparbetare.

Publicerad:

LÄS VIDARE