Nya bilstöldstrenden: ”Över på sekunder”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

De bryter sig in, tar nyckeln – och sticker med bilen.

Nu varnar polisen för den blixtsnabba stöldtrenden.

– Det är ju över på några sekunder, säger Peter Sundman på Larmtjänst.

Polisen varnar för dne nya stöldtrenden
Foto: Rawel Flato/TT / SCANPIX
Polisen varnar för dne nya stöldtrenden

Tjuvarna bryter upp dörren, tar bilnycklarna - och sticker med bilen. Polisen varnar för en ny stöldtrend i Sverige där inbrottet är över på några sekunder och bygger på att folk ofta har sina värdesaker i hallen.

– Det här tillvägagångssättet har inte jag varit bekant med tidigare. Man bryter upp en dörr eller slår ut en ruta och struntar i att man eventuellt väcker de som finns därinne. Man räknar med att få med sig det man är ute efter, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

”Över på några sekunder”

De senaste månaderna har flera bilar stulits på ett liknande sätt i Stockholmsområdet – men enligt Peter Sundman, utredningsinspektör på Larmtjänst, ses trenden över hela landet sedan ett år tillbaka. Där tjuvarna tidigare tagit allt de sett fokuseras nu bara på bilarna.

– Det är ju över på några sekunder. Man krossar rutan, går in, tar bilnyckeln och sedan är bilen borta, säger Peter Sundman.

– Det har till och med hänt att man lämnat värdeföremål som legat ganska öppet för man är bara intresserad av bilen. Brottstiden blir ju mindre om man bara tar nyckeln och försvinner.

Förföljer lyxbilar

Det handlar ofta om sportbilar och stadsjeepar. När tjuvarna ser en exklusiv bil kan det hända att de följer efter för att se hur ägaren bor.

– Folk har efteråt sagt att de känt sig förföljda utan att riktigt veta vad det handlar om. Så de förföljer nog den bil som de är intresserade av och ser vart den tar vägen, säger Peter Sundman.

Nu varnar polisen allmänheten för att ha bilnycklarna precis innanför dörren. Enligt Peter Sundman är problemet mer svårlöst än så.

– Det hänger mycket på var man förvarar bilnyckeln, men ett problem jag kan se med att folk börjar gömma bilnyckeln är att risken för konfrontationer ökar och det är inget bra det heller, säger han.

Används vid nya brott

Några gånger har boende hört tjuvarna – och jagat efter. Men det är ingenting som Peter Sundman rekommenderar.

– Det har ju hänt att folk vaknat till och försöker att komma ikapp och det har ju varit nära men vi har inte haft någon full konfrontation. Jag förespråkar inte det, det är ett polisjobb att jaga tjuvar, men det är upp till varje individ.

Några bilar har återfunnits som flyktbilar vid andra brott. Andra har monterats ner och sålts i delar.

– Och många av de som stjäls försvinner ju i dag. Det är en annan ökande trend, säger Peter Sundman.

– De slaktas ner i olika delar för att föras ut ur landet och monteras ihop någon annanstans. De brukar dyka upp mer österut.

Kan vara ett svenskt fenomen

Larmtjänst, som är en organisation för svenska sakförsäkringsbolag, följer råntrender utomlands och försöker förebygga att de sprider sig till Sverige. Men denna nya våg kan vara ett svenskt fenomen.

– Såvitt jag vet så är det inte känt någon annanstans, säger Peter Sundman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN