Presidenten som fick 98 procent av alla röster

Publicerad 2017-02-13

Åtta utmanare till presidentposten i Turkmenistan – men han segrar igen.

President Gurbanguly Berdymukhamedov fick 98 procent av alla röster i gårdagens presidentval.

Den före detta tandläkaren och hälsoministern Gurbanguly Berdymukhamedov, 59, har styrt det centralasiatiska landet sedan han tog makten år 2006, då Turkmenistans första president Saparmurat Nijazov dog.

I praktiken tillåts ingen politisk opposition.

– Väljarna kan inte uttrycka sina åsikter om alla kandidater på ett öppet sätt utan fruktan, varnade organisationen Human Rights Watch före valet.

Får böcker om man röstar

Taxichaufför Sabir Rakhmanov kunde inte delta i valet eftersom han är registrerad för att rösta i en annan region.

– Jag tror inte att min röst skulle påverkat något ändå, säger han till AFP.

De som röstade belönades med en bukett blommor och en bok.

– Vi bestämmer vår framtid. Jag röstade för första gången, och valde vår president”, säger Zokhra, en 18-årig universitetsstudent, till AFP.

President Berdymukhamedov som också kallas för landets ”beskyddare” av hans supportrar, har skrivit ett antal dikter, sånger och böcker om te, medicin och hans hästar. En av böckerna är obligatorisk på landets skolor.

Konstitutionella förändringar

Enligt Aljazeera ska Berdymukhamedov under förra året ha undertecknat konstitutionella förändringar: han tog bland annat bort övre åldersgränser för presidentkandidaterna och förlängde presidentterminen från fem till sju år.

– Om jag blir vald, kommer vår politik som syftar till att förbättra välfärden för människor att fortsätta, sa presidenten Berdymukhamedov till AFP före valet.

Världens fjärde största naturgasreserver

Turkmenistan har världens fjärde största naturgasreserver men har misslyckats med att breda exportvägarna – de är fortfarande starkt beroende av Kina och Ryssland.

ANNONS