Här hånar Trump kvinnan som anklagar Kavanaugh

Publicerad 2018-10-03

Så sent som i fredags sa Donald Trump att Christine Blasey Ford var ”trovärdig” och ”en fin kvinna”.

Under natten mot onsdagen lät det helt annorlunda när presidenten talade om kvinnan som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh.

På ett kampanjmöte i Mississippi hånade och härmade han henne från scenen.

Christine Blasey Ford, 51, har vittnat i senaten och sagt att hon är ”100 procent säker” på att det var den av Trump nominerade HD-domaren Brett Kavanaugh som utsatte henne för sexuella övergrepp 1982.

Kavanugh nekar, men så sent som i fredags sa Trump att han betraktar Ford som ”en fin kvinna” och att hennes vittnesmål var ”övertygande och trovärdigt”.

Natten till onsdag, svensk tid, höll Trump ett kampanjmöte i Mississippi inför mellanårsvalen i november. Då lät det helt annorlunda.

I vad som närmast kan beskrivas som en enmansteater hånade och imiterade han henne från scenen. Han förställde rösten och växlade mellan att gestalta Ford och förhörsledaren.

– Jag tog en öl! sa Trump och iklädde sig rollen som Ford när hon i senaten fick frågor om hur berusad hon var under det påstådda övergreppet.

– Hur tog du dig hem? fortsatte Trump, nu i rollen som förhörsledare.

– Jag minns inte.

– Hur tog du dig dit?

– Jag minns inte.

Så fortsatte det. Trump ställde frågor och svarade själv, i rollen som Ford, ”jag minns inte” eller ”jag vet inte”:

– Där uppe, där nere, jag vet inte. Men jag tog en öl. Det är det enda jag kommer ihåg.

Efter imitationen fortsatte Trump att ta Brett Kavanaugh i försvar.

– En mans liv har förstörts. Skyldig tills man bevisas oskyldig. Det är väldigt farligt för vårt land. Låt det hända mig, det borde inte hända honom. Det här är väldigt elaka människor.

Senaten ska senare i veckan rösta om Kavanaughs tillträde som HD-domare. Omröstningen sköts upp en vecka i väntan på att FBI ska utreda de olika anklagelserna som riktas mot honom. Enligt Wall Street Journal ska FBI:s undersökning bli klar i god tid före utsatt deadline på fredag, men kommer inte att göras offentlig.

Christine Blasey Fords advokat Michael Bromwich riktade under onsdagsmorgonen, svensk tid, skarp kritik mot Trumps hån av hans klient.

”En ondsint, vidrig och själlös attack på Dr. Christine Blasey Ford. Är det så konstigt att hon var skräckslagen inför att träda fram och att andra som överlevt sexuella övergrepp också är det? Hon personifierar mod. Han feghet.”