Valjakkala gripen i norra Finland

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2008-05-11

Hade varit försvunnen i knappt ett dygn när han greps

Juha Valjakkala har gripits i norra Finland, skriver Hufvudstadsbladet.

Trippelmördaren hade varit försvunnen i knappt ett dygn när han greps.

Juha Valjakkala, som numera heter Nikita Fouganthine, befann sig inte i sin bostad i närheten av Helsingfors när myndigheterna gjorde en kontroll i går kväll.

Fängelse

Trippelmördaren, som var villkorligt frigiven, efterlystes av polisen och kunde under söndagen gripas i norra Finland.

Enligt Jussi Huhtela, kommissarie vid Helsingforspolisens kommunikationscentral, greps Valjakkala i närheten av Laanila nära Enare i norra Finland. En polispatrull blev intresserad av bilen Valjakkala körde.

– Han försökte fly och köra ifrån polisen. Vi följde efter och efter ungefär 30 kilometer stannade han och gav upp, säger Huhtela.

Han uppger att han inte vet vad som fick polisen intresserad av bilen, men den kan ha varit anmäld stulen.

TT: Vad händer med Valjakkala nu?

– Han får stanna hos polisen över natten, och överlämnas till fängelsemyndigheterna i morgon (måndag), svarar Huhtela.

I förlängningen är det nu möjligt att Nikita Fouganthine får fortsätta att avtjäna sitt straff i fängelse, säger Marietta Kaijalainen, chef för finländska Brottspåföljdsverkets södra region, till TT.

– Om han inte har något gott skäl för att han varit borta från hemmet förs han nog tillbaka till fängelset så att vi kan fortsätta arbeta med rehabilitering, säger hon.

Övervakad frihet

Fouganthine släpptes ur fängelset i februari till en så kallad ”övervakad frihet”, vilket innebär en begränsad rörelsefrihet och förbud att använda rusmedel, skriver Hufvudstadsbladet.

Juha Valjakkala dömdes för trippelmordet i Åmsele 1989 och avtjänar straffet i Finland. Han har försökt rymma vid ett flertal tillfällen.

Följ ämnen i artikeln